Τοποθέτηση Προέδρου Δ.Σ. της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών


Η 26η Ιούνη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από το 1987, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους.

Εν έτη 2012 τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι σήμερα δίνουμε ως κοινωνία, μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην εξάρτηση από τις παράνομες ουσίες ( όπως είναι τα ναρκωτικά ), αλλά και σε εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, το διαδίκτυο.

Για την «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης», Κέντρο Πρόληψης ενάντια στην Εξάρτηση και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» ν. Καρδίτσας, η 26η Ιούνη αποτελεί μια επετειακή μέρα και τίποτε περισσότερο αφού οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο, εργάζονται σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης», είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Πρόληψης που ίδρυσε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Συγκεκριμένα ανήκε στα 4 πρώτα Κέντρα που υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό, το 1997.

Μιλάμε για μια μοναδική δομή, με τεράστια εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, την οποία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή η τοπική κοινωνία. Εξάλλου το επιστημονικό προσωπικό που την στελεχώνει υλοποιεί συνεχώς δράσεις που αφορούν το παιδί – έφηβο  και το περιβάλλον του ( οικογένεια, σχολική κοινότητα, ομάδες συνομηλίκων). Επικεντρώνεται δηλ. στον υγιή πληθυσμό, σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης, αλλά και σε τρόπους ενδυνάμωσή τους προκειμένου να λειτουργεί ο καθένας όσο γίνεται καλύτερα στο ρόλο του.

Γι’ αυτά όμως όπως και για το κομμάτι των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Κ.Π. στο διάστημα που μας πέρασε, θα σας μιλήσει στην πορεία η Ε. Υ. του Κέντρου Πρόληψης, η κα. Αλογάριαστου.

 

Εγώ από την πλευρά μου, θα ήθελα κλείνοντας, να τονίσω ότι σε εποχές όπως η σημερινή, όπου άλλοι σε μικρότερο κι άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, βιώνουμε τα αποτελέσματα της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, οφείλουμε να στηρίξουμε, το Κέντρο Πρόληψης Καρδίτσας, διότι το έργο του αποτελεί ξεχωριστή κοινωνική προσφορά για τον τόπο μας.

Σε εποχές όπου τα άσχημα επακόλουθα της κρίσης επηρεάζουν και τους ενήλικες ( απαισιοδοξία για το μέλλον, άγχος, αγώνας επιβίωσης…. ) και τα παιδιά (αυξημένη επιθετικότητα, ένταση … ), οφείλουμε να στηρίξουμε δυναμικά μια τόσο σημαντική δομή που  μάλιστα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της δωρεάν ασχολούμενη αποκλειστικά με την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης»
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Καρδίτσας - Τρικάλων σε διακρατικό πρόγραμμα