Ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης»


 

Πράγματι για μας, τους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης, ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι καθημερινός.

Όπως γνωρίζετε, η «Π.Κ.Π» ασχολείται με την πρωτογενή πρόληψη, δηλ. με το γενικό πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης και πιο συγκεκριμένα με το παιδί – έφηβο και το περιβάλλον του ( οικογένεια – σχολική κοινότητα – ομάδα συνομηλίκων ). Είναι επομένως αυτονόητο, οι δράσεις που γίνονται, να είναι επικεντρωμένες στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι δράσεις λοιπόν που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης ν. Καρδίτσας, το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής :

 

1]  Οικογένεια

Λειτουργούν  2 διαφορετικά σεμινάρια  που απευθύνονται σε γονείς:

Το 1ο σεμινάριο έχει τον τίτλο «Τεχνικές Επικοινωνίας». Δημιουργήθηκαν 2 ομάδες από ανθρώπους οι οποίοι πέρα από τον επαγγελματικό ή μη ρόλο τους, είχαν και το ρόλο του γονιού. Η διάρκεια της κάθε ομάδας ήταν  3 μήνες. Στόχος των 12 περίπου συναντήσεων, ήταν να ενισχυθούν οι γονείς στον πραγματικά δύσκολο ρόλο τους και να βοηθηθούν στο να επεξεργαστούν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα κάνουν πιο ουσιαστική την επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Το 2ο σεμινάριο  ονομάζεται «Επικοινωνία – προσωπική ανάπτυξη» και απευθύνεται σε γονείς που έχουν παρακολουθήσει ήδη το σεμινάριο «Τεχνικές Επικοινωνίας». Όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιούμε ομάδες, παρατηρήσαμε ότι μια παρέμβαση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει κι ανάλογη συνέχεια. Υλοποιήθηκαν λοιπόν κι εδώ 2 ομάδες  διάρκειας 2 ½ μηνών η καθεμιά. Στις 10 περίπου συναντήσεις, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούσαν την επικοινωνία με τον / την σύντροφο και παρ/λα να δουν και κάποια πράγματα για τον εαυτό τους. Θεωρήσαμε ότι αν θέλουμε οι γονείς να αποδώσουν τα μέγιστα στο γονεϊκό τους ρόλο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ενισχύσουμε και σε άλλους τομείς που τους προβληματίζουν.

 

2] Σχολική Κοινότητα

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν :

Α] Σεμινάριο για νηπιαγωγούς, διάρκειας 3 μηνών

Β] Σεμινάριο για δασκάλους, διάρκειας 3 μηνών

Γ] Σεμινάριο για καθηγητές, διάρκειας 3 μηνών

Βασικός στόχος και των 3 σεμιναρίων ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στον πραγματικά δύσκολο ρόλο τους, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους και η επεξεργασία διαφόρων τεχνικών προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της σχολικής τάξης. Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω των δύσκολων συνθηκών, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά στις τάξεις τους που έχουν να κάνουν με  αυξημένη επιθετικότητα, με απαξίωση του σχολείου και  με ένταση την οποία μεταφέρουν  τα παιδιά….

 

3] Βραχεία παρέμβαση σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Η «Π.Κ.Π.» πραγματοποίησε 5 συναντήσεις με μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Προαστίου. Στις συναντήσεις μας , επικεντρωθήκαμε σε θέματα που αφορούσαν την καλή εικόνα εαυτού, την έκφραση των συναισθημάτων καθώς και τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Ήταν μια θετική εμπειρία και από τις δυο πλευρές, γεγονός που μας κάνει να σκεφτόμαστε η συγκεκριμένη παρέμβαση να γίνεται πλέον πιο συστηματικά .

 

4] Παρέμβαση στο Σχολείο Δεύτερης  Ευκαιρίας

Μένοντας στο κομμάτι της εκπαίδευσης ανταποκριθήκαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε αίτημα που ήρθε από το ΣΔΕ και υλοποιήσαμε ένα εκπαιδευτικό διάρκειας 10 ωρών στους εκπαιδευόμενους.

 

5] Συνδιοργανώσαμε με την «Έξοδο» του ΚΕΘΕΑ την έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 – 18 Μάη στο «Αίθριο» της Δημοτικής Αγοράς.

 

 

 

6] Επίσης, πάρα πολύ συχνά,  το Κ.Π.: α] ανταποκρίνεται σε αιτήματα συμβουλευτικής που αφορούν ανθρώπους που υπήρξαν μέλη ομάδων και χρειάστηκαν σε δεδομένη στιγμή τη στήριξη και τις συμβουλές μας και β] δέχεται αιτήματα βοήθειας που αφορούν χρήστες και οικογένειες χρηστών όπου ,λόγω μη ύπαρξης άλλης δομής στο νομό μας, αναλαμβάνουμε την επαφή, την αξιολόγηση και την παραπομπή των περιστατικών.

 

7] Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα λειτουργεί η ολοκαίνουργια δυναμική ιστοσελίδα του Κ.Π. ν. Καρδίτσας από την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τόσο για τις δράσεις της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης» όσο και για θέματα που αφορούν γενικότερα τον τομέα της πρόληψης. Το site μας είναι www.prevkar.gr.

 

Τέλος θεωρώ υποχρέωση δική μου και των συναδέλφων μου, να ευχαριστήσω δημόσια τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εφήβους κι όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης. Η θετική ανταπόκριση και υποστήριξη που μας παρέχουν, αποτελούν για μας το μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τα Μ.Μ.Ε. του νομού μας, γιατί πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια ήσασταν δίπλα μας όποτε χρειαστήκαμε τη στήριξή σας.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε η ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Προέδρου Δ.Σ. της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών