Τιμήθηκε η μάχη της Μερίτσας


 

Από την ΠΕΑΕΑ Καλαμπάκας και Τρικάλων

Του Βαγγέλη Γκιάτα
Με τον δικό τους ξεχωριστό και θα ‘λεγα με ταξικό τρόπο τιμήθηκε η ιστορική μάχη της Μερίτσας που φέτος συμπληρώνει 67 χρόνια από την ημέρα που δόθηκε.
Οργανωτές οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ Καλαμπάκας και Τρικάλων οι οποίες ως γνωστόν βρίσκονται υπό την επιρροή του ΚΚΕ.
Πρόκειται για μια διαφορετική εκδήλωση όπου τα παραρτήματα των αντιστασιακών Οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ συνηθίζουν να τιμούν τους ήρωες της μάχης της Μερίτσας που με τη θυσία τους κατάφεραν καίριο πλήγμα στις δυνάμεις του άγονα αναπτερώνοντας το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων.
Το ημερολόγιο έγραφε 11 Φεβρουαρίου 1943 ότι τμήμα του ΕΛΑΣ αποφάσισαν να υπερασπίσουν τα ιερά και όσια δίνοντας μάχη με ένα τάγμα Ιταλών που προέβαινε σε πλιάτσικο στα χωριά των Χασίων.
Η μάχη των πατριωτών με το Ιταλικό τάγμα ήταν σκληρή αφήνοντας στο χώρο όπου σήμερα έχει στηθεί το μνημείο πεσόντων της ιστορικής μάχης 164 νεκρούς Ιταλούς και 178 αιχμαλώτους πέραν του πολεμικού υλικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Ιταλικό τάγμα μόνο ένας γλίτωσε και έφτασε στην Καλαμπάκα για να μεταδώσει στην ανώτερη διοίκηση των Ιταλικών κατοχικών δυνάμεων το θλιβερό άγγελμα.
Από τις Ελληνικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι επτά πατριώτες ήτοι: Χρήστος Κουτσιαλής, Γεώργιος Δημ. Καραζήσης, Ζήσης Δήμου, Αθανάσιος Παπαδήμας, Ιωάννης Χρ. Λάμπρος, Νικ. Σωτ. Μουλαράς και Αθανάσιος Βλάχος.
Αυτούς τους επτά πατριώτες που με την θυσία τους άρδευσαν το δέντρο της ελευθερίας της πατρίδας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν οι εκπρόσωποι της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΕΑ που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο χώρο του μνημείου.
Για τα γεγονότα της μάχης της Μερίτσας μίλησαν ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Καλαμπάκας Νίκος Μουλάς και τέκνα αγωνιστών της εθνικής αντίστασης.
Με το γνωστό τραγούδι «ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΛΑΣ για την ΕΛΛΑΔΑ», να δονεί τον χώρο του μνημείου κατατέθηκαν στεφάνια τιμώντας την θυσία των επτά πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Προηγούμενο άρθρο “ΜΑΡΤΗΣ ΓΔΑΡΤΗΣ» ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ
Επόμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα στο νομό 1,4 εκατ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ