Αντιπλημμυρικά έργα στο νομό 1,4 εκατ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ


 

Επιβεβλημένες κρίνονται οι παρεμβάσεις σε οικισμούς των Δήμων Πιαλείων, Κόζιακα και Καλλιδένδρου – Εν αναμονή του σχετικού μέτρου

Του Αποστόλη Ζώη
Εν αναμονή του σχετικού μέτρου που θα ανοίξει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων προκειμένου να ενταχθούν και να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή μας. Πρόκειται για έργα μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τις σε μεγάλη έκταση πλημμύρες ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές, επιβάλλουν την άμεση υλοποίησή τους.
Η πρόταση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, και προβλέπει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους του Νομού Τρικάλων (εκτός περιοχών «Natura»).
Αφορά κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών των Δήμων Πιαλείων, Κόζιακα και Καλλιδένδρου, από τα νερά του Πορταϊκού ποταμού και των παραποτάμων του Μπεντένη, Ανάποδο και Παλαιοπόταμο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων. Η έρευνα της ΕΡΕΥΝΑΣ αποκαλύπτει ποια έργα σε πρώτη φάση θεωρούνται επιβεβλημένα να προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα.
Κατά καιρούς
Το σύστημα του Πορταϊκού ποταμού και των παραποτάμων του, αποστραγγίζει λεκάνη 295,00 χλμ2 της δυτικής Θεσσαλίας και εκβάλλει στον Πηνειό ποταμό, αμέσως ανάντι της διασταυρώσεως του με την Ε.Ο. Τρικάλων – Πύλης.
Κατά καιρούς έχουν εκτελεσθεί στη περιοχή αντιπλημμυρικά έργα μικρής έκτασης τα οποία σήμερα δεν παρέχουν επαρκή προστασία των οικισμών κατά των πλημμύρων. Σε πλημμυρικές καταστάσεις των τελευταίων ετών κινδύνευσαν οικισμοί όπως ο Παραπόταμος, η Πιαλεία, η Φωτάδα, το Ελευθεροχώρι και το Βαλομάνδρι και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και συγκοινωνιακά έργα.
Αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας είναι η συμπλήρωση και βελτίωση των υφιστάμενων έργων ώστε να εξασφαλιστεί επαρκώς η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Αναγκαία έργα
Τα προτεινόμενα αναγκαία έργα περιλαμβάνουν, όσον αφορά στον Πορταϊκό τα παρακάτω:
-Κατασκευή νέου αριστερού αναχώματος από τη γέφυρα της οδού Παραποτάμου – Ε.Ο Τρικάλων Πύλης και ανάντι για μήκος 400,00 μ. περίπου.
– Διαμόρφωση κεντρικής κοίτης σε μήκος 3.500,00 μ. από την εκβολή στον Πηνειό και ανάντι μέχρι τη συμβολή του παραπόταμου Μπεντένη.
Στον Μπεντένη
-Κατασκευή νέου δεξιού αναχώματος μήκους 1.800,00 μ. από τη συμβολή με τον Πορταϊκό μέχρι τη συμβολή με τον παραπόταμο Ανάποδο, όπου συνδέεται με το υφιστάμενο ανάχωμα.
– Διαμόρφωση κεντρικής κοίτης σε μήκος 4.300,00 μ. περίπου, από την εκβολή στον Πορταϊκό μέχρι το ύψος του οικισμού Φήκης.
-Προστασία οχθών – αναχωμάτων
Στον Ανάποδο
– Κατασκευή δεξιού αναχώματος μήκους 5.000,00 μ. από τη συμβολή με τον παραπόταμο Μπεντένη μέχρι τη γέφυρα του δρόμου Εξαλόφου – Δενδροχωρίου.
-Διαμόρφωση κεντρικής κοίτης σε μήκος 5:000,00 μ., από τη συμβολή με τον παραπόταμο Μπεντένη μέχρι τη γέφυρα του δρόμου Εξαλόφου – Δενδροχωρίου. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στον Παλαιοπόταμο.

Προηγούμενο άρθρο Τιμήθηκε η μάχη της Μερίτσας
Επόμενο άρθρο «Λαβράκι» στα χέρια των Αστυνομικών Αρχών