“ΜΑΡΤΗΣ ΓΔΑΡΤΗΣ» ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ


Με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξαγόταν η κυκλοφορία στον ορεινό όγκο, καθιζήσεις στο οδόστρωμα στην περιοχή του δήμου Μαλακασίου και διακοπές ρεύματος από την επέλαση του χιονιά


«Μάρτης γδάρτης» λέει ο θυμόσοφος λαός, ρήση που ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζει από το πρωί της Κυριακής ο καιρός.
Τις άγριες διαθέσεις του δείχνει από προχθές ο Μάρτης και στην περιοχή των Τρικάλων με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και πεδινές περιοχές του νομού, τις βροχές και το κρύο.
Σε λευκό κλοιό βρέθηκαν από το πρωί της Κυριακής τα ορεινά του νομού με το ύψος του χιονιού σε πολλές περιοχές να αγγίζει τους 40 πόντους.
Σημειωτέον ότι το ύψος του χιονιού στην περιοχή της Μεσοχώρας άγγιξε τους 40 πόντους, στο Περτούλι 20 πόντους, στα Στουρναρέϊκα τους 20 πόντους, στην Παναγία Μαλακασίου τους 25 πόντους, στην Χρυσομηλιά τους 30 πόντους, στα Τρία Ποτάμια τους 30 πόντους, στο Βροντερό και στην Ελάτι τους 25 περίπου πόντους.
Οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή έθεσαν σε επιφυλακή το μηχανισμό της νομαρχίας και συγκεκριμένα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα.
Ειδικότερα στην μάχη του αποχιονισμού ρίχτηκαν συνολικά 32 μηχάνημα και συγκεκριμένα 16 της νομαρχίας, 12 της ΔΕΣΕ και 4 της Εγνατίας.
Αν και το συγκεκριμένο τμήμα βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή εντούτοις δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα.
Από τις χιονοπτώσεις η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν και χθες με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην ε.ο. Τρικάλων Άρτας από το 23ο χλμ. γέφυρα Πύλης έως το 75ο χλμ. γέφυρα Αλεξίου, στην ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από το 31ο χλμ. θέση Μουργκάνι έως το 64ο χλμ. Παναγία, στην ε.ο. Τρικάλων – Γρεβενών από το 31ο χλμ. θέση Μουργκάνι έως το 52ο χλμ. όρια Γρεβενών, στην επαρχιακή οδό Πύλης Μεσοχώρας από το 4ο χλμ. διασταύρωση Στουρναρέϊκα έως το 55ο χλμ. Μεσοχώρα.
Παράλληλα μηχανήματα των ορεινών δήμων, όπως των Πινδέων και των Αιθήκων συνέδραμαν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου των δημοτικών διαμερισμάτων.
Από την κακοκαιρία προβλήματα προέκυψαν και στο δημοτικό διαμέρισμα Κορυδαλού του δήμου Μαλακασίου όπου το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
Προβλήματα προέκυψαν και στον ηλεκτροφωτισμό σε ορεινές περιοχές της Πύλης και του δήμου Πινδέων όπου διεκόπη, εξαιτίας βλάβης, το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στο δ.δ. Παλαιόπυργου με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να καταβάλλουν προσπάθειες για την άμεση αποκατάσταση.
Με απόφαση του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη χθες δεν λειτούργησαν τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια του ορεινού όγκου Πύλης και Καλαμπάκας.
Τέλος να υπογραμμιστεί ότι από το πρωί της Κυριακής η επισκεψιμότητα στο δήμο Αιθήκων ήταν αυξημένη καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άδραξαν την ευκαιρία και βρέθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου να απολαύσουν το χιόνι.

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκε η μάχη της Μερίτσας