Τίτλοι τέλους για την ΤΕΔΚ του νομού


 Την τελευταία τους συνεδρίαση πραγματοποίησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Τρικάλων (ΤΕΔΚ) καθώς ως γνωστό βάσει του Καλλικράτη η ΤΕΔΚ καταργείται και συστήνεται νέο όργανο με την ονομασία Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ).

 Έτσι στο πλαίσιο αυτό οι αιρετοί με αφορμή τη λήξη της θητείας τους έλαβαν αποφάσεις αρχικά για την κατανομή των μετοχών που διαθέτει η ΤΕΔΚ στην Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ). Οι μετοχές θα κατανεμηθούν στους τέσσερις Δήμους του νομού Τρικάλων, Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας έτσι ώστε η ΠΑΔΥΘ να περιέλθει στον έλεγχο των Δήμων πριν την κατάργηση της ΤΕΔΚ, επεσήμανε μεταξύ άλλων με δηλώσεις του στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος.

Ποσό από την ΠΑΔΥΘ.
Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι από πλευράς ΠΑΔΥΘ υπάρχει ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ περίπου για το οποίο έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης δυο προτάσεις , ενώ τελικά προκρίθηκε εκείνη που προβλέπει την παροχή ποσού ύψους 170.000 ευρώ στην ΤΕΔΚ η οποία και θα το επιστρέψει στους Δήμους του νομού μας με την προϋπόθεση ότι θα συμψηφιστούν με οφειλές των 4 Δήμων, αλλά και με κριτήριο την ποσότητα των απορριμμάτων που παρέδωσαν στην περιβαλλοντική αναπτυξιακή. Όσο για το υπόλοιπο ποσό των 29.000 ευρώ περίπου αυτό θα διατεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, ενοικίων αλλά και έξοδα μετακόμισης.

Τα ποσά που αναλογούν
Σημειωτέον ότι τα 200.000 θα μοιραστούν ως κάτωθι: από 122.016,78 ο Δήμος Τρικκαίων 34.972,12 ευρώ ο Δήμος Καλαμπάκας, 23.543,20 ευρώ ο Δήμος Πύλης και 19.167, 90 ευρώ ο Δήμος Φαρκαδόνας.
Επιπλέον η ΤΕΔΚ θα διαθέσει 4.378 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΠΑΔΥΘ. Α.Ε., ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ αξίας 128.494,30 ευρώ και σημερινής ονομαστικής αξίας 96,75 ευρώ, συνολικής αξίας 423.564,53 ευρώ.

Η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΔΥΘ οι μετοχές θα κατανεμηθούν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα λάβει 2.365 μετοχές, ποσοστό 54,03%, ο Δήμος Καλαμπάκας 874 μετοχές ποσοστό 19,96%, ο Δήμος Πύλης 635, ποσοστό 14,50% και ο Δήμος Φαρκαδόνας 504 ποσοστό 11,50%
Έτσι οι 4 Δήμοι του νομού καλούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα Δημοτικά τους Συμβούλια να αποδεχθούν τις μετοχές πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο μεταβίβασης για να μπορέσουν έτσι να τις αποκτήσουν. Στην περίπτωση βέβαια που θα αρνηθούν τότε το ποσό θα κατανεμηθεί αναλογικά στους υπόλοιπους Δήμους.

Μετακόμιση
Η κατάργηση της ΤΕΔΚ πάντως σηματοδοτεί και τη μετακόμιση των υπηρεσιών στο ιδιόκτητο κτίριό της που βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού στο ύψος της πλατείας Χατζηπέτρου, όπου μέχρι σήμερα στεγάζονταν η ΔΕΚΤΕΤ. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ταμήλο οι αιρετοί βρίσκονται εν αναμονή της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι ημερομηνίες εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων. “Ευελπιστούμε ότι και στο νέο όργανο θα υπάρχουν αρκετοί Τρικαλινοί για να εκπροσωπείται καλύτερα και πιο ουσιαστικά ο νομός” ανέφερε κλείνοντας.

Προηγούμενο άρθρο Απ. Κολότσιος: Βάζει τάξη στα κυκλοφοριακά προβλήματα με τα φορτηγά τροφοδοσίας
Επόμενο άρθρο Επαγγελματική Υποστήριξη σε Άτομα που αντιμετωπίζουν Δυσκολίες στην Πρόσβαση στην Απασχόληση