Σε κίνδυνο τα προνοιακά επιδόματα του νομού


Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη η Ν.Α. δεν μπορεί να τα πληρώσει καθώς έχει περικοπεί το 25% των πιστώσεων

Του Αποστόλη Ζώη
Στον «αέρα» βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα στο νομό μας, καθώς χθες με δηλώσεις του ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης επισημαίνει πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων δεν μπορεί να πληρώσει τα προνοιακά επιδόματα καθώς έχει περικοπεί το 25% των πιστώσεων. Πιο αναλυτικά ο κ. Βλαχογιάννης χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα διότι το ποσό δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι 2.300 δικαιούχοι στο νομό Τρικάλων. Η Ν.Α. Τρικάλων θα ζητήσει και το υπόλοιπο ποσό από το Υπουργείο Υγείας για να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα.
Από την ΕΝΑΕ
Το θέμα της περικοπής των επιχορηγήσεων των προνοιακών επιδομάτων προβληματίζει την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Υγείας και Κοινων. Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:
«Με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2010 και μειώθηκαν οι πιστώσεις όλων των φορέων και ειδικών φορέων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 10% με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Επίσης με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται η διάθεση όλων των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2010 σε 8% κατά μήνα.
Θέλουμε να σας επισημάνουμε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από την μη δυνατότητα καταβολής της μηνιαίας δόσης σε μεγάλο αριθμό επιδοματούχων (νεφροπαθείς, παραπληγικοί, ανασφάλιστοι κ.λ.π.), οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη του μηνιαίου επιδόματος.
Ο αριθμός αυτών των επιδοματούχων δεν επιδέχεται ουδεμία μείωση και συνεπώς και το σύνολο της μηνιαίας δόσης που απαιτείται ως κρατική επιχορήγηση.
Εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι και ο διαχωρισμός ποιοι θα πληρωθούν έγκαιρα και ποιων η πληρωμή θα μετατοπιστεί για αργότερα, αφού η επιχορήγηση δεν θα επαρκεί για όλους.
Επειδή η υποχρέωση καταβολής των επιδομάτων αυτών είναι καθαρά κρατική υποχρέωση και ανελαστική, σας παρακαλούμε για την εξαίρεση αυτής της κατηγορίας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους περιορισμούς που επιφέρουν οι δύο προαναφερθείσες Υπουργικές αποφάσεις.
Τέλος, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι πέραν της δύσκολης οικονομικής θέσης που θα βρεθούν οι επιδοματούχοι συμπολίτες μας, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα εισπράξουν ως τελικός αποδέκτης τα παράπονα των συμπολιτών μας, αν και ουδεμία ευθύνη έχουν».
Να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Ν.Α. Τρικάλων ανακοινώθηκε ότι τα προνοιακά επιδόματα των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου υπεγράφησαν από τον Νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη και απεστάλησαν στο Ταχυδρομείο Τρικάλων για την πληρωμή των δικαιούχων.
Συνολικά επιδοτήθηκαν 2.991 δικαιούχοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 1.794.819,30 ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Εκκενώθηκαν σπίτια στο Ροπωτό
Επόμενο άρθρο Βομβαρδισμένο τοπίο το οδικό δίκτυο του νομού