Παρεμβάσεις ουσίας γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο


 Ως απώτερο στόχο την ανάδειξη της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης έχει η υποβολή της σχετικής πρότασης με τίτλο «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής» από το Δήμο Τρικκαίων. Η εν λόγω πρόταση θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης.

 Η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στην Πρόσκληση 045 με Δράση: «Ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς και χώρων με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» (ΕΣΠΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Άξονα Προτεραιότητας 4: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της ανέρχεται στο ποσό 202.950 ευρώ με Φ.Π.Α 23%.

Παρεμβάσεις

Βάσει των όσων προτείνονται προβλέπεται η πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων και μεταξύ αυτών: η διαμόρφωση των χώρων επίσκεψης, η χάραξη μονοπατιών αλλά και διαδρομών πεζοπορίας, η σήμανση, ο φωτισμός των φυσικών μνημείων, των μονοπατιών καθώς και των τειχών, όπως επίσης και η διαμόρφωση της προσβασιμότητας σε μνημεία για άτομα με κινητικά προβλήματα

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Τρικκαίων Απόστολος Κολότσιος η συγκεκριμένες δράσεις που προτείνονται για την περιοχή γύρω από τα τείχη του Βυζαντινού Κάστρου προβλέπουν ακόμη τον εξωτερικό φωτισμό του κάστρου που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αισθητική ανάδειξη του ιστορικού μνημείου συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

Οι δράσεις

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι μεταξύ άλλων προβλέπονται οι παρακάτω δράσεις:

  • Διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών μήκους 500m(στα μονοπάτια θα περιληφθούν και ήπιες διαδρομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες), δράση η οποία θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα του σημείου.
  • Καθαρισμός του λόφου με δημιουργία ζώνης πυροπροστασίας περιμετρικά των τειχών μήκους 600m θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη πυροπροστασία (τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης) αλλά και στην ασφάλεια των επισκεπτών.
  • Διαμόρφωση χώρων επίσκεψης με παγκάκια (30 τεμάχια) και βρύσες.
  • Τοποθέτηση 2 ραμπών πρόσβασης και διάνοιξη εισόδων για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων με σκοπό την εύκολη και ασφαλή προσέγγιση του κάστρου σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Τοποθέτηση χώρων υγιεινής 2 (wc), στη συγκεκριμένη παρέμβαση θα περιληφθούν και χώροι υγιεινής για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Τέλος προβλέπεται ακόμη και η κατασκευή δύο χώρων θέας (συνόλου 80τ.μ) προς την πόλη των Τρικάλων αλλά και τα Μετέωρα.

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Λάππας: Πώς ο δήμος θα είναι βιώσιμος
Επόμενο άρθρο Αλλαγή του τρόπου της ελεγχόμενης στάθμευσης