Χρ. Λάππας: Πώς ο δήμος θα είναι βιώσιμος


 Στις προϋποθέσεις και στους όρους ώστε ο δήμος Τρικκαίων να γίνει βιώσιμος αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, κάνοντας λόγο και για υπόσχεση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, για χρηματοδότηση οφειλών προς τρίτους.

 Έκθεση

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα, ανέφερε ο κ. Λάππας, έλαβα τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι δε θα μπούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης γιατί παρουσίασα μια έκθεση πεπραγμένων το πώς ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί να είναι ένας βιώσιμος Δήμος κάτω υπό τις εξής προϋποθέσεις, κάνοντας λόγο για μια προϋπόθεση, διευκρινίζοντας:

«Την αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων. Αυτό θα οδηγήσει μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου μια πιθανή περίοδο χάριτος ενός έτους και ίσως μια μικρή επιδότηση επιτοκίου σε ελάττωση της τοκοχρεωλυτικής δόσης πάνω από 50% που μπορεί να κάνει το Δήμο μας να είναι βιώσιμος γιατί στο εξάμηνο, παρά τα πολύ υψηλά τοκοχρεωλυτικά τα οποία δώσαμε και ανέρχονται περίπου στα 3.810.000 ευρώ είμασταν ελλειμματικοί κατά 380.000 ευρώ περίπου στο εξάμηνο».

Υπόσχεση

Όσον αφορά στις οφειλές, ο δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε ξεκάθαρα λέγοντας ότι υπάρχει υπόσχεση από το υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση των οφειλών μας προς τρίτους μέσω του μηχανισμού ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, για να εξηγήσει:

«Είχαμε φροντίσει να εντάξουμε για την ισοσκέλιση πέντε εκατομμύρια ευρώ, είχαμε φροντίσει να πάρουμε απόφαση πριν από τις 30/6 και να ζητάμε δάνειο στην κατεύθυνση αυτή, κάτι που εξάλλου κάνουν λίγοι Δήμοι στην Ελλάδα». Καθώς προφανώς, όπως ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια, δεν παρακολούθησαν τα γεγονότα και έδειξαν αιφνιδιασμένοι, για να καταλήξει:

«Και υπάρχει και μια πιθανότητα το υπουργείο να ρυθμίσει τις ασφαλιστικές μας εισφορές με συμψηφισμό παλαιών παρακρατηθέντων πόρων. Εάν όλα αυτά γίνουν ο Δήμος Τρικκαίων δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι ένας Δήμος βιώσιμος που δεν χρειάζεται να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης.

Έτσι θα ζητήσουμε το δάνειο των 5 εκ. ευρώ και μας είπανε ότι θα μας το δώσουν και η εκταμίευση θα γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα χρήματα του δανείου θα διατεθούν όλα στην αγορά σε προμηθευτές και εργολάβους».

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Ν. Λέγκα για το ΙΚΑ Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις ουσίας γύρω από το Βυζαντινό Κάστρο