Παιδικό Σταθμό στο Πρίνος δημιουργεί η ΔΕΚΑ Τρικάλων


 Στην ίδρυση ενός ακόμη νέου και σύγχρονου από όλες τις απόψεις Παιδικού Σταθμού, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων, προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α.).

 Ο σχετικός φάκελος για την ίδρυση και λειτουργία της νέας αυτής δομής του διευρυμένου Δήμου Τρικκαίων υποβλήθηκε από την επιχείρηση στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.), έπειτα από σχετική πρόσκληση της τελευταίας για συμμετοχή των εν λόγω δομών σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης της λειτουργίας τους.

Στο Πρίνος

Το κτίριο όπου θα φιλοξενήσει το νέο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Πρίνους σε μεγάλο οικόπεδο το οποίο υπάρχει στο κέντρο του χωριού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.Α. Κώστας Μανώλης το κτίριο είχε κατασκευαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κόζιακα, ενώ στην παρούσα φάση θα κληθεί να φιλοξενήσει παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 5 ετών. “Πρόκειται για ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο ενώ σκοπός της ΔΕΚΑ είναι να εξυπηρετηθούν όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και Βρεφικός Σταθμός

Σημειωτέον ότι ο Παιδικός Σταθμός σε πρώτη φάση θα φιλοξενεί 20 – 25 παιδιά, ενώ στο μέλλον θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει παράλληλα και ως Βρεφικός Σταθμός καλύπτοντας τις ανάγκες των βρεφών ηλικίας από 6 έως 30 μηνών.

“Η όλη αυτή προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο Δήμος Τρικκαίων” σημειώνει ο πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.Α. κ. Μανώλης.

Στόχοι – προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α. οι δομές (Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α ), μπορούν να συμμετέχουν μέσω αίτησης των Φορέων τους στις εν λόγω πράξεις, οι οποίες είναι διετούς διάρκειας και θα υλοποιηθούν μέσα από δύο (2) ετήσιους κύκλους μέχρι την 31/08/2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιους πόρους και ανέρχεται στα 200.000.000,00 €. Η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών απαλλάσσεται από Φ.Π.Α.

Οι πράξεις στοχεύουν στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις προαναφερόμενες Δομές. Η διάθεση των θέσεων θα πραγματοποιείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. προς τις γυναίκες ωφελούμενες μέσω «εντολής τοποθέτησης». Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους, προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Προηγούμενο άρθρο Γιόρτασαν όμορφα για το περιβάλλον
Επόμενο άρθρο Καλοκαιρινή γιορτή του ΚΔΑΠ «ΟΜΟΝΟΙΑ» με θεατρικές παραστάσεις