Ο κ. Αγοραστός επισκέφθηκε καλλιέργειες που έχουν πληγεί


  • «Ο ΕΛΓΑ συστάθηκε και πρέπει να λειτουργεί για να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, όχι τους… πιστωτές της χώρας και τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ»

 Τις καλλιέργειες βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας οι οποίες έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι επισκέφτηκε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Αφού συζήτησε διεξοδικά με τους αγρότες, ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι κατά κοινή παραδοχή τεράστιο και θα φανεί ανάγλυφα το Φθινόπωρο στη συγκομιδή του προϊόντος.

Είναι χρέος της Πολιτείας να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό του παραγωγού και να στηρίξει το βαμβάκι, που αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια, από την οποία ζει, κυριολεκτικά, η Θεσσαλία ενώ ωφελείται με πολύτιμο συνάλλαγμα και η εθνική οικονομία.

Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και συνολικά η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να μην εφαρμόσει την «προκρούστεια» λογική του μνημονίου καταδικάζοντας χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς.

Άλλωστε, με την διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι, οι αγρότες υφίστανται τριπλό πλήγμα:

-Χάνουν εισόδημα από την πώληση του προϊόντος.

-Κινδυνεύουν να μην πιάσουν το πλαφόν παραγωγής, άρα να μην εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

-Κινδυνεύουν να εισπράξουν μικρότερη επιστροφή ΦΠΑ καθώς θα τιμολογήσουν μικρότερη παραγωγή.

Από τις συζητήσεις που είχα με αγρότες, διαπίστωσα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι πρέπει οι αποζημιώσεις να δοθούν από τον ΕΛΓΑ μέσω της διεύρυνσης των παθογόνων αιτίων που καλύπτει και όχι από τη χρονοβόρο διαδικασία των ΠΣΕΑ καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμούν, θα δουν το χρώμα του χρήματος ακόμη και μετά από 2,5 χρόνια.

Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να διευρύνει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ εντάσσοντας σ’ αυτόν και άλλα ζημιογόνα αίτια. Με την ευκαιρία που συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή σε 10 ημέρες, καλώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αντιληφθεί ότι ο ΕΛΓΑ συστάθηκε και πρέπει να λειτουργεί για να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, όχι τους… πιστωτές της χώρας και τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Παράλληλα, καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο, αμέσως στην πληρωμή των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η νιτρορύπανση καθώς και την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Οι υποχρεώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι σημαντικά αυξημένες και το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελληνική Πολιτεία είναι μην τους επιβαρύνει περισσότερο. Άλλωστε, μόνο μέσω ενός ισχυρού, παραγωγικού αγροτοκτηνοτροφικού τομέα μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλία».

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός στον μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο
Επόμενο άρθρο Στα ορεινά των Τρικάλων ο Κώστας Αγοραστός