Δύσκολες ημέρες για το ΚΕΝΑΚΑΠ


 «Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια και ανέχεια» λέει ο θυμόσοφος λαός. Και η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά στην εποχή μας.

 Το ΚΕΝΑΚΑΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες Αναπτυξιακές Εταιρίες της Θεσσαλίας που κατά την μακρόχρονη λειτουργία του πέρασε πολλές δόξες και βοήθησε την περιοχή.

Φαίνεται όμως πως όπως και η χώρα μας έτσι και το ΚΕΝΑΚΑΠ διέρχεται την δική του κρίση. Εδώ και αρκετό καιρό τα οικονομικά της εταιρίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτό γιατί τα προγράμματα καθυστέρησαν (λόγω οικονομικών της χώρας) και τα έξοδα «τρέχαν»!

Κατά τον κ. Χρήστο Λάππα, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας, υπήρχαν και πολλά λάθη στην διαχείριση της απερχόμενης διοίκησης.

Ο κ. Λάππας ήταν ο κ. Εισηγητής της Γενικής Συνέλευσης και αξίζει να μείνουμε σε λίγα σημεία της ομιλίας του.

«Την 10/1/2008 το ΔΕ της εταιρείας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, υπακούοντας στην απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 27-12-2007. Η αύξηση αφορούσε στο ποσόν Όλοι ξέρουμε τους λόγους της απόφασης αύξησης. Καμία σχέση με στόχους ενδυνάμωσης της εταιρείας και της συμβολής της στην τοπική ανάπτυξη, αλλά με «Λογαριασμούς Εξουσίας» που προκάλεσε η είσοδος του πρώην νομάρχη στη Διοίκηση της εταιρείας και της ανάληψης της θέσης του Προέδρου του ΔΣ…

…Με τον πρωτοφανή τρόπο για την εμπορική πρακτική μίσθωσης ακινήτων, με προκαταβολή ολόκληρου ή μέρους του ποσού του επιμίσθιου για 10 χρόνια, επεστράφησαν αμέσως από το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ μετά την κατάθεση τους, στα ταμεία των 2 Δήμων οι καταβολές τους για απόκτηση μετοχών της εταιρίας αξίας 84.000 ευρώ (ήτοι το 47% από την συνολική αύξηση των 147.000 Ευρώ περίπου). Με τον «αλχημιστικό» αυτό τρόπο οι μεγαλομέτοχοι Δήμοι Καλαμπάκας και Πύλης, επί της ουσίας, αγόρασαν τα ποσοστά τους στην αύξηση με χρήματα της εταιρείας! Συμφώνησαν όλοι μ’ αυτό; Ενημέρωσαν άραγε τα Δημοτικά τους Συμβούλια και την τοπική κοινωνία, πως υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους με τα οποία συμμετέχουν ως εκπρόσωποι Μετόχων στην Εταιρεία;

Αλλά κύριοι Μέτοχοι όχι μόνο αυτό! Με τον τρόπο αυτό η ανωτέρω αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου όχι μόνο δεν βελτίωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας, ως όφειλε, αλλά την καταβαράθρωσε με ραγδαία πτώση του λόγου Ίδια Κεφάλαια/ Μετοχικό Κεφάλαιο, που με βάση το νόμο περί ΑΕ, επιβάλλει την εκ νέου αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αν αυτά πέσουν στο » . μισό ή την υποχρεωτική λύση της εταιρείας αν πέσουν στο ένα δέκατο».

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε ακόμη στον υπέρογκο αριθμό εργαζομένων που προσελήφθησαν στην Εταιρία με αποτέλεσμα να διοργανώσουν τα έξοδά της.

Αναφέρθηκε στο Δάνειο των 70 χιλιάδων ευρώ που δεν εξοφλήθηκε ποτέ και τα χρήματα που προορίζονταν για αυτό κατευθύνθηκαν για πληρωμή προσωπικού.

Μίλησε για τις οφειλές των Δήμων προς το ΚΕΝΑΚΑΠ που ανέρχονται στο ποσό των 175 χιλιάδων (Πύλη 65.800 Ευρώ, Καλαμπάκα 40,700 Ευρώ, Τρικκαίων 37.400 Ευρώ, Φαρκαδόνα 30.700 Ευρώ).

Είπε πως η εταιρία στερείται προς το παρόν παροχής φορολογικής ενημερότητας, ενώ έχουν μηδενισθεί τα ταμειακά διαθέσιμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες της ζωτικές για την συνέχιση της λειτουργίας της».

Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης εζητήθη από τον λογιστή της εταιρίας να αναλύσει την κατάσταση ισολογισμού και αυτός αρνήθηκε λέγοντας δεν συμμετέχει σε στημένα παιχνίδια καταγγέλλοντας τον Διευθυντή της εταιρίας πως δεν συνεργάστηκε μαζί του για την κατάρτιση του ισολογισμού.

Τελικά με παρέμβαση των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας ο Υπάλληλος διάβασε τον Ισολογισμό.

Προηγούμενο άρθρο Προς έγκριση η σύμβαση για την υλοποίηση δράσης από το e-trikala στο Βράνιε της Σερβίας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει την Πέμπτη 30 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α. του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»