Δάνειο 11,5 εκατ. ευρώ για παρακρατήσεις


 Πράσινο φως έδωσε η αρμόδια Επιτροπή για δάνειο ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, του δήμου Τρικκαίων, το οποίο εκτιμάται πως θα δώσει μια ανάσα στο οικονομικό αδιέξοδο της δημοτικής αρχής.

 Σε κίνδυνο

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με όσα εισηγείται η αρμόδια οικονομική υπηρεσία, οι λειτουργικές ανάγκες του Δήμου είναι αδύνατο να καλυφθούν με τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία του. Ειδικότερα αναφέρεται ότι τα χορηγηθέντα δάνεια του Τ.Π.& Δ. όπως βαρύνουν τον Δήμο Τρικκαιων με το αντίστοιχο επιτόκιο στις 1/1/2011 είναι , 7.359.929,58 (5,9%) και 4.147.966,01 (11,44%). Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 11.507.895,59 ευρώ. Επιπλέον ο Δήμος επιβαρύνεται και με δόσεις δανείων ύψους περίπου 140.000,00 ευρώ μηνιαίως από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μηνιαία μισθοδοσία που πρέπει να καταβάλλει στους εργαζόμενους ο Δήμος ανέρχεται περίπου 1.200.000,00 ευρώ. Η μηνιαία δόση των Κ.Α.Π. μετά την παρακράτηση που γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις υποχρεώσεις του Δήμου από ήδη συνομολογηθέντα και ληφθέντα δάνεια (καθώς και γι’ αυτά που έχει δεσμευτεί ως εγγυητής) δεν επαρκεί ούτε για την μισθοδοσία των τακτικών υπαλλήλων. Όπως εμφανίζεται σε πίνακα κατανέμεται επιχορήγηση περίπου 1.300.000,00 ευρώ και γίνεται παρακράτηση από το Τ.Π.&Δ. περίπου 570.000,00 ευρώ μηνιαίως.

Το δάνειο

Κατά την εφαρμογή σχετικού νόμου παρέχεται στους Ο.Τ.Α καθώς και στα νομικά τους πρόσωπα, δυνατότητα συνομολόγησης νέου δανείου με το Τ.Π. & Δ. στο σύνολο της μέχρι σήμερα οφειλής προς αυτό, με διάρκεια αποπληρωμής έως είκοσι πέντε (25) χρόνια, με ειδικότερους όρους, επιτόκιο και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ρυθμίζεται δηλ. το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, όπως κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, και λοιπές επιβαρύνσεις με ταυτόχρονη τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για το σκοπό αυτό.

Το ισχύον χορηγούμενο επιτόκιο δανεισμού είναι 5,9% και υπολογίζεται ότι η μηνιαία δόση που θα βαρύνει τον δήμο θα είναι περίπου 75.000 ευρώ. Μετά από διαπραγμάτευση ενδεχομένως να επιτύχουμε και επιδότηση επιτοκίου.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στουρνάρας σημειώνει πως η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής και αφορά ένα δάνειο του ενοποιημένου Δήμου Τρικκαίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύσκολη, για να εξηγήσει:

«Επιθυμούμε με την απόφαση αυτή να μην γίνεται η παρακράτηση που γίνεται ούτως ώστε από την ανάσα που θα πάρουμε, να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε κάποιες ανάγκες μας».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Χρ. Λάππα με Άννα Διαμαντοπούλου
Επόμενο άρθρο Ευαισθησία για το περιβάλλον