Eνοποιούνται κτίρια-ορόσημα της πόλης


 Την αναβάθμιση του τοπίου, σε κομβικό σημείο των Τρικάλων που να συνδυάζει την γειτνίαση με το κέντρο και την θέση του σαν σημείο εισόδου στην πόλη, έχει ως στόχο η μελέτη με τίτλο «περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών φυλακών Τρικάλων και σύνδεση με τον ποταμό Ληθαίο».

Η εν λόγω μελέτη συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Τρικκαίων βασισμένη στην πρόταση της αρχιτέκτονος Θεοδώρας Δημ. Βαρδούλη μετά τις αναγκαίες προσαρμογές λόγω των ανασκαφικών εργασιών στο παλαιό χαμάμ.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται στην επέμβαση στο Ο.Τ. 38, που περικλείεται από τις οδούς Μαρκίνα Κλαύδιου, Καρδίτσης και ποταμού Ληθαίου, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρου των υπαρχόντων κτισμάτων,του Οθωμανικού Τεμένους Οσμάν-Σαχ, της Εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, των κτιρίων των πρώην Φυλακών Τρικάλων και στην ενοποίησή του με τον παραποτάμιο περιβάλλοντα χώρο του Ληθαίου Ποταμού, συνολικής έκτασης, χωρίς την κάλυψη των κτιρίων, περίπου 30 στρεμμάτων.

Ενοποίηση

Σύμφωνα με αυτή, ενοποιούνται, κτίρια-ορόσημα της πόλης αλλά και της Ελληνικής Ιστορίας, το Οθωμανικό Τέμενος, η Εκκλησία του Αγ. Κων/νου, το συγκρότημα παλαιών Φυλακών(παλαιά Χαμάμ) με τον ρου του ποταμού Ληθαίου και το πράσινο, σαν συνδετικό κρίκο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.

Το όλο έργο συμβάλλει στην ανάκτηση ενός μεγάλου δημοσίου χώρου από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ο οποίος ,ασφαλής από αυτοκίνητα, προσφέρεται χωρίς εμπόδια, εύχρηστος και ευχάριστος, με προσβασιμότητα στο ποτάμι, έπειτα από επέμβαση στα πρανή του ποταμού, όπου θα δοθούν ηπιότερες κλίσεις από τις υφιστάμενες, μέχρι την κοίτη, δημιουργώντας χώρους ανάπαυλας και περιπάτου, επαναφέροντας το τοπίο στη μορφή που είχε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ήταν από τα ξακουστά θέρετρα της πόλης, δημιουργώντας έναν μεγάλο χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις σε συνδυασμό με τα απέναντι πρανή.

Επίσης δημιουργούνται χώροι ασφαλείς για τα παιδιά, μιας και η κίνηση του αυτοκινήτου περιορίζεται εκτός του χώρου παρέμβασης.

Χώροι πρασίνου

Στην περιοχή της εν λόγω παρέμβασης, θα δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα και την ασφαλή περιήγηση, σε έναν κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αναδεικνύοντας έτσι τον ποταμό Ληθαίο, που μέχρι σήμερα παραμένει μη επισκέψιμος, επίσης θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, δίνοντας προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες συνδέοντας έτσι αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου με το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.

Έτσι θα κατασκευασθεί πεζόδρομος πλάτους 4,00 μ, στην επάνω στάθμη του ποταμού και ποδηλατόδρομοι-πεζόδρομοι πλάτους 2,30μ-3,00μ, εγκιβωτισμένοι, με επίστρωση πατημένου χώματος με προσμίξεις χαλαζία, που διατρέχουν το ήπιο πρανές, φύτευση υψηλή και χαμηλή καθώς και επιφάνειες χλοοτάπητα. Στην ενοποίηση των χώρων των κτιρίων «μνημείων» θα κατασκευασθεί βιομηχανικό δάπεδο και θα γίνει φύτευση με προσαυξημένη επιφάνεια πρασίνου από την αρχική (12.200,00 m2 αρχική -18.300,00 m2 τελική επιφάνεια).

Η υψηλή φύτευση προστατεύει τον χώρο από την ηχορύπανση της οδικής αρτηρίας και βελτιώνει περιβαλλοντικά τη γύρω κατοικημένη περιοχή.
Καταργούνται επιφάνειες ασφάλτου και αντικαθίστανται με τα προαναφερθέντα φυσικά-ψυχρά οικολογικά υλικά. Οι χώροι των μνημείων ενοποιούνται, ενώ παράλληλα, με διαφορετικούς τοπιακούς συμβολισμούς, αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ιστορία του κάθε μνημείου. Συντηρείται και αναδεικνύεται το υφιστάμενο σιντριβάνι.

Ο Ναός του Αγ. Κων/νου αναδεικνύεται με την κατασκευή πλακόστρωτης βάσης με μαρμάρινο μωσαϊκό. Το όλο έργο θα κατασκευασθεί έντεχνα, τηρουμένων όλων των ΠΤΠ που διέπουν την εκτέλεση των Δημοσίων Έργων και την πιστοποίηση κατά το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:2000, για την σωστή εφαρμογή των υλικών και με εγγύηση κατασκευής.

Η εκτέλεση του έργου θα γίνει κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού (με δημοπρασία), σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και τις Διατάξεις περί εκτελέσεως Δημοσίων έργων και έργων ΟΤΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και η χρηματοδότησή του θα γίνει από το Δ’ ΚΠΣ ΕΣΠΑ 2007-2013, προς ένταξη στον Άξονα 4, Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία και κωδικό θεματικής προτεραιότητας 54 (Άλλα μέτρα για την διατήρηση της κατάστασης περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων.

Προηγούμενο άρθρο Τέσσερα νέα νηπιαγωγεία μέσω του ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην κοιλάδα των Τεμπών