10 + 1 προτάσεις προοδευτικής διακυβέρνησης – Η κυβερνητική πρόταση της δημοκρατικής αριστεράς για την κοινωνική προστασία


Η κοινωνική πολιτική στην περίοδο που διανύουμε  είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή των πολιτών. Η Κυβερνητική Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κοινωνική πολιτική σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:  α) άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης, β) πλέγμα υποστηρικτικών οριζόντιων δημόσιων πολιτικών, γ) ανακούφιση από τα δανειακά βάρη, δ) ενοποίηση των συντάξεων

 

α) Άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης, και ειδικότερα:

1.Προγράμματα σίτισης για τους έχοντες ανάγκη

2.Πρόνοια για τους άστεγους: Νομοθετικός καθορισμός των αστέγων ως ειδικής κοινωνικής ομάδας. Πρόνοια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία χώρων,  με χρησιμοποίηση της λιμνάζουσας κτιριακής περιουσίας του δημοσίου,  όπου οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν κατάλυμα, συνθήκες υγιεινής, τροφή, ρουχισμό, πληροφόρηση για θέματα ανεύρεσης εργασίας και υποστήριξη για ένταξη.

3. Καταγραφή μαθητών με σοβαρά προβλήματα  φτώχειας  και οργάνωσης της μέριμνας με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την ατομικότητα.

4. Ανεύρεση οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα και άμεση υποστήριξη τους . Έμφαση σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

5. Στήριξη των ΑΜΕΑ με εξάντληση των επιδοματικών δυνατοτήτων. Ενοποίηση των επιδομάτων ΑΜΕΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας.

6. Επαναφορά του επιδόματος ενοικίου για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

7. Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος μέσω συνδυασμού με προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

8. Ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων με επέκταση του προνοιακού επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας,

9. Σχεδιασμός και σταδιακή εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2012,  μέτρο που λειτουργεί ήδη σε 23 κράτη μέλη

10. Άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ένταξη των ανέργων σε θέσεις κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και μαθητείας.

 

β) Οριζόντιες υποστηρικτικές δημόσιες πολιτικές

Επιδιώκουμε την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών με την «αύξηση του κοινωνικού μισθού», δηλαδή κοινωνικών υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από το κράτος ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ίδια δημοσιονομική δαπάνη στοχεύουμε σε καλύτερα αποτελέσματα. 1.  Παιδικοί σταθμοί διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας, 2. Ολοήμερα δημοτικά σχολεία, 3. Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 4. Προγράμματα στήριξης ηλικιωμένων – «βοήθεια στο σπίτι»

 

γ) Ανακούφιση για  τα δάνεια των ιδιωτών από τις τράπεζες και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών

Προώθηση ρυθμίσεων στα δάνεια ώστε: Να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Να μην υπερβαίνει η υποχρέωση μηνιαίας δόσης το 30% του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και να δίνονται αντίστοιχες χρονικές επιμηκύνσεις. Να παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για μια τριετία, διασφάλιση επιτοκίων  πιστωτικών καρτών που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

 

δ) Ενοποίηση Συντάξεων:

Το προηγούμενο σύστημα συντάξεων αναδιένεμε πόρους και δικαιώματα αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση: ευνοούσε τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών, τους ελεύθερους επαγγελματίες σε βάρος των μισθωτών, τους εργαζόμενους του Δημοσίου σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όσους ήταν κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης σε βάρος των νέων ασφαλισμένων – και κυρίως ευνοούσε τη σημερινή γενεά φορτώνοντας δυσβάστακτα βάρη στις επόμενες. Γι΄αυτό και είναι αναγκαία η ενοποίηση του συστήματος συντάξεων, η πλήρης κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων, στήριξη του εισοδήματος όλων των ηλικιωμένων, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου ή επαγγελματικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση η βασική σύνταξη (που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη νέα ασφαλιστική νομοθεσία) πρέπει να καταβάλλεται σε κάθε πολίτη που συμπληρώνει τα 65 έτη χωρίς άλλες προϋποθέσεις και με πλήρη προστασία αυτών των συντάξεων από τον πληθωρισμό.

 

Στο πλαίσιο αυτών των ειδικών προτάσεων, του συντονισμού και της συνέργιας των πολιτικών συγκροτείται και η συνολική Κυβερνητική Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για μια δημοκρατική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο της χώρας μας από την κρίση.

 

Προηγούμενο άρθρο Με τους ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες ο Κώστας Σκρέκας
Επόμενο άρθρο Γ. Παπασίμος: «Η ώρα της ανατροπής»