Απόλυτα επιτυχής η ομιλία στους ετεροδημότες του Δήμου Καλαμπάκας στην Αθήνα


Την Κυριακή 31/10/2010  το πρωί ,πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Βύρωνα Μπουτίνα στους ετεροδημότες του Δήμου Καλαμπάκας που μένουν στην Αθήνα .

 Η ομιλία έγινε στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL μπροστά σε πάρα πολλούς ετεροδημότες οι οποίοι άκουσαν τις δεσμεύσεις του Βύρωνα Μπουτίνα και δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του αλλά και στους άξιους συνεργάτες του .

Τον Βύρωνα Μπουτίνα προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Λευτέρης Σκιαδάς ,ο οποίος είπε : …πρώτη φορά στις φετινές εκλογές στέλνει εκπρόσωπο για προσφώνηση  ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και αυτό έγινε γιατί πρέπει να στηριχθεί ο Βύρων Μπουτίνας και να επανεκλεγεί .Στάθηκε στην γνωριμία του με τον Βύρωνα Μπουτίνα από τις συνελεύσεις της ΚΕΔΚΕ και από τότε αναγνώρισε στο πρόσωπο του Βύρωνα Μπουτίνα ,έναν άνθρωπο εγατικό ,  που ξέρει την τοπική αυτοδιόίκηση και που είανι ο καταλληλότερος για την νέα πρόκληση που λέγεται Καλλικράτης .και κάλεσε στο βήμα τον φίλο του και συνοδοιπόρο ,όπως είπε Βύρωνα Μπουτίνα .

Ο βύρων Μπουτίνας τον ευχαρίστησε ,συγκινημένος, για τα τόσο ζεστά λόγια ενός φίλου και ανέφερε τα εξής :

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία εδώ, για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε.

Εμπιστοσύνη που με τους ετεροδημότες του Καποδιστριακού Δήμου Καλαμπάκας δοκιμάστηκε και εδραιώθηκε κατά την άσκηση  των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος  Καλαμπάκας και που διεκδικώ από όλους εσάς, τους ετεροδημότες του νέου Καλλικράτιου Δήμου.

Στέκομαι  εδώ μπροστά σας, όχι ως «επαγγελματίας πολιτικός», αλλά απλά ως ενεργός πολίτης που έχει το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγωνία  με όλους σας για τον τόπο μας.

Έναν τόπο που αναγκαστήκατε οι περισσότεροι να αφήσετε για να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας, να υλοποιήσετε τους στόχους σας και κυρίως να αναζητήσετε μια αξιοπρεπή και αποδοτική εργασία.

Όμως η αναγκαστική  απομάκρυνση οποιουδήποτε από τις ρίζες του και την οικογένειά του  δεν αποτελεί και την  καλύτερη επιλογή.

Για το λόγο αυτό, σας καλώ όλους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Φίλες και Φίλοι,

Παρά τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν μας ενώνει η αγάπη για την περιοχή μας. Σας θέλω αρωγούς και σύμμαχους να δείξουμε την αγάπη μας αυτή με έργα και όχι με λόγια.

Να είμαστε συνοδοιπόροι και  από διαφορετικά μετερίζια, να έχουμε την ίδια πορεία.

Την πορεία της ανάπτυξης και ανάδειξης του νέου  Δήμου μας στη θέση που του αξίζει.

Γιατί όλοι οι ετεροδημότες είτε ως μέλη συλλόγων είτε μεμονωμένα θα έχουν ίση συμμετοχή στα κοινά και θα συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές αποφάσεις σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια.

Τα Τοπικά Συμβούλια που δεν θα έχουν «διακοσμητικό» ρόλο στη νέα μεταρρύθμιση αλλά θα αποκτήσουν τη δύναμη και την οντότητα των παλαιών Κοινοτικών Συμβουλίων.

 Βασική προτεραιότητα για την ορθολογική λειτουργία τους, αποτελεί η παραχώρηση αποφασιστικών και όχι γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων με μεταφορά και αυτόνομη διαχείριση οικονομικών πόρων επί της ουσίας και εμπεδώνοντας στην πράξη το όραμα του νέου θεσμού.

Το θεσμικό πλαίσιο πλέον υπάρχει, αλλά απαιτείται και ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή αυτού χωρίς αγκυλώσεις και με γνώμονα πάντα την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τοπικών διαμερισμάτων.

Για να εδραιωθεί ακόμη καλύτερα ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων σας καλώ όλους να συμμετέχετε στην απογραφή του πληθυσμού το Μάρτη του 2011 από τον τόπο καταγωγής σας και όχι διαμονή σας.

Γιατί η δυναμική των χωριών καθώς και οι δυνατότητες εξέλιξής τους έχουν άμεση σχέση με την  προσεχή απογραφή, αφού από  τον αριθμό των απογραφόμενων σε κάθε χωριό εξαρτώνται οι χρηματοδοτήσεις του για δέκα χρόνια.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τις εκλογές αλλά σκεπτόμαστε και το μέλλον.

Για να αποκτήσουν τα χωριά μας οντότητα και λόγους ύπαρξης.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να συστρατευτείτε, να  ενεργοποιηθείτε μαζί μας και μέσα από την  αντικειμενική σας ματιά να προτείνετε δράσεις και έργα ανάπτυξης.

Φίλες και Φίλοι,

Το σχέδιο «Καλλικράτης» φέρνει χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη αλλαγή, αφού διαφοροποιεί ριζικά τα δεδομένα στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό όμως δεν μας τρομάζει. Αντίθετα  για μας αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.

Σκοπός μας είναι παλέψουμε ώστε ο Καλλικράτης να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποδοτικά για να χτιστεί ένας νέος και ισχυρός Δήμος Καλαμπάκας, που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο.

Δεν θα σας πω ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Θα σας πω ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη.

Για να πετύχει το δύσκολο αυτό εγχείρημα με την επωνυμία «Καλλικράτης» είναι ανάγκη να σταθεί πάνω σε στέρεες βάσεις και λειτουργικές δομές ο νέος Δήμος Καλαμπάκας.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε με επιτυχία όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του Δήμου μας. Για αυτό χρειάζεται βαθιά γνώση και εμπειρία των προβλημάτων, ισχυρή πολιτική βούληση και υπεύθυνη ηγεσία που θα δράσει άμεσα με τόλμη και δυναμισμό.

Για μας, οι προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού μας αποτελούν  την καλύτερη προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων του νέου Δήμου Καλαμπάκας.

Γνωρίζουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα που αφορούν το δήμο μας καθώς και τις απαιτήσεις μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.

Είμαστε σε θέση λοιπόν να σας διαβεβαιώσουμε ότι κατανοούμε απόλυτα το σύγχρονο ρόλο που θα μας αναθέσετε με την ψήφο σας στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποσχόμαστε για άλλη μια φορά ότι θα τον τιμήσουμε.

Υπόσχομαι να προχωρήσουμε με σωστή πολιτική, με ευρείες συναινέσεις για τα σημαντικά θέματα  του δήμου μας, με φρέσκιες, σύγχρονες, καινοτόμες και εφαρμόσιμες ιδέες που θα άρουν τα αδιέξοδα και θα δώσουν ώθηση στο νέο Καλλικράτειο Δήμο μας.

Γιατί δεν ενώνονται απλώς οχτώ κοινωνίες, αλλά ενώνονται και οχτώ αυτοτελείς μέχρι σήμερα διοικητικοί οργανισμοί. Και οφείλουμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσδοκίες και το όραμα των κατοίκων των πρώην Δήμων για την περιοχή τους.

Θέλουμε την Δ/νη Κοινότητα Ασπροποτάμου να υψώσει το ανάστημά της, να αναδείξει την παρθένα ομορφιά της  και τις μακραίωνες παραδόσεις της  αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια άλλη, ομορφότερη Ελβετία στην καρδιά της Ελλάδας.

Θέλουμε το Δήμο Βασιλικής να δώσει την δυνατότητα της αξιοποίησης του αγροτικού στοιχείου που διαθέτει και της προβολής του Σπηλαίου της Θεόπετρας.

Θέλουμε για το Δήμο Καστανιάς να συνεχίσει το δάσος να αποτελεί παραγωγική μονάδα και βελτίωση του εισοδήματος των κατοίκων του με καλύτερες προδιαγραφές τόσο για τους δασικούς συνεταιρισμούς όσο και για το ίδιον το δασοπονικό σκοπό.

Θέλουμε το Δήμο Κλεινοβού να αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φυσιολατρών και των κυνηγών οι οποίοι μπορούνε να εξασκήσουν την αγαπημένη τους συνήθεια στην ελεγχόμενη περιοχή του Κόζιακα.

Θέλουμε το Δήμο Μαλακασίου να διατηρήσει τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής με την πλούσια βιοποικιλότητα, που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Θέλουμε το Δήμο Τυμφαίων να βελτιώσει και να εξελίξει τις συνθήκες που επικρατούν στον κτηνοτροφικό τομέα και παράλληλα να προωθήσει τα προϊόντα παραγωγής του.

Θέλουμε το Δήμο Χασίων να συνεχίσει και να εμπλουτίσει την πλούσια πολιτιστική δράση αρχής γινομένης από το παλιό εντυπωσιακό έθιμο τα «Ροκαντζάρια»

Θέλουμε τον Δήμο Καλαμπάκας να καταστεί η οικονομική και κοινωνική Μητρόπολη του Νέου Δήμου Καλαμπάκας, όπου θα συντονίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου και της περιοχής.

Φίλες και Φίλοι,

Το μέλλον θα το διαμορφώσουμε όλοι μαζί.  Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στεναχωρήσουμε κάποιους, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έρθουμε σε ρήξη με μικρότερα ή μεγαλύτερα πολιτικά συμφέροντα.

Με το πρόγραμμα μας καταθέτουμε μία νέα ενωτική και ιδιαίτερα δυναμική πρόταση, που απευθύνεται σε όλους όσοι πιστεύουν ότι το κοινό συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό, που πιστεύουν στη συλλογική δράση, στις δημοκρατικές διαδικασίες, που ενδιαφέρονται για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.

Το πρόγραμμά μας συντάχθηκε από ενεργούς πολίτες που διεκδικούν έναν ισχυρό Δήμο.

Πρόκειται για υλοποιήσιμες ενέργειες, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του δημότη.

Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης και απασχόλησης, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Πρώτον, στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε για στήριξη και προώθηση της τοπικής αγοράς και της επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δράσεων  που σκοπό έχουν την τόνωση της τοπικής οικονομίας, ειδικά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.

Δεύτερον, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής και κτηνοτροφικής πολιτικής, με σκοπό να κρατήσουμε τους κατοίκους στον τόπο μας και κυρίως να δημιουργήσουμε κίνητρα για την είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα.

Τρίτον, θεμελιώνουμε βάσεις για μια ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στόχος όλων των δράσεων και των επεμβάσεων μας είναι να αναπτύξουμε ένα ποιοτικά ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ταυτόχρονη εξασφάλιση δύο τουλάχιστον διανυκτερεύσεων.

Τέταρτον, αγωνιζόμαστε για την συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Δίνουμε προτεραιότητα στα κοινωνικά ζητήματα, στην υγειονομική περίθαλψη, στην στήριξη των ευπαθών ομάδων και στην αξιοπρεπή διαβίωση όλων.
Πέμπτον, επενδύουμε στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξή του. Πολιτική μας είναι το απαράμμιλο κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος  του νέου Δήμου να διατηρηθεί και να αποτελέσει σημαντικό πόρο και ισχυρό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έκτον, δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε την πολιτιστική άνθιση της τελευταίας τετραετίας που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμπάκας σε κάθε γωνία του νέου Δήμου διευρύνοντας τα όρια συμμετοχής  και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία

Έβδομον, σχεδιάζουμε την προώθηση του αθλητισμού που αποτελεί βασικό παράγοντα κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και προωθεί αξίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής. Δράσεις που θα φέρουν ειδικά τους νέους κοντά στον αθλητισμό και μακριά από κακές συνήθειες και συναναστροφές.

Τέλος, για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω δημιουργούμε προϋποθέσεις για την σωστή οργάνωση και λειτουργία του νέου Δήμου, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και  αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες αυτού.

Με όσα προτείνουμε, βάζουμε τον πήχη ψηλά.

Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στην πληρότητα και την αξιοπιστία του προγράμματός μας, αλλά και στις δυνατότητες του νέου Δήμου Καλαμπάκας και των πολιτών του.

Μία δημοτική κίνηση, με αρχές και πρόγραμμα, με μοναδικό στόχο την υπηρέτηση των πολιτών και των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις είναι μια ισχυρή κίνηση. Μια κίνηση που μπορεί  να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής που φέρνει ο Καλλικράτης.

Στόχος μας είναι το προσοδοφόρο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω σχεδίων και οραμάτων μας.

Και η συνισταμένη δύναμη που θα το επιτύχει προκύπτει για ακόμη μια φορά από τους ενεργούς πολίτες του δήμου μας.

Προκύπτει από τις διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές εμπειρίες του καθένα μας.

Προκύπτει όταν συνεργάζεται το καινούργιο και ικανό με το έμπειρο και το καταξιωμένο.

Οι άνθρωποι που εκφράζουν το όραμά μας και θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της νίκης είναι άνθρωποι με ιδέες, ενθουσιασμό και διάθεση για προσφορά.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας όλων των πολιτικών αποχρώσεων, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, που διακρίθηκαν και εκπροσωπούν το χώρο της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, της επιχειρηματικής δράσης, της καθημερινής βιοπάλης, του εθελοντισμού και της νεολαίας.

 Άνθρωποι με ικανότητες, με αγάπη για το διπλανό τους και τον τόπο τους.

Άνθρωποι που θέλουν και μπορούν.

Με το σύνθημα «Συμμετέχω ενεργά» σας καλώ όλους να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα.

Σας καλώ να ασκήσετε όλοι το εκλογικό σας δικαίωμα την επόμενη Κυριακή και να δώσετε την ευκαιρία στη γενέτειρά σας να εξελιχθεί και να προοδέψει.

Γιατί η ψήφος μετράει. Και μετράει υπέρ του τόπου μας.

Φίλες και Φίλοι,

Δέσμευσή μου είναι:

Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων όλων των παλαιών δήμων και η σύνθεσή τους σε ένα αναβαθμισμένο συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, σύνολο.

Η λειτουργία μιας ανοικτής συμμετοχικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από την οποία θα αξιολογήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και θα βρούμε τις πλέον αποτελεσματικές λύσεις για κάθε ένα από αυτά.

Η δημιουργία ενός ανοιχτού δήμου που θα υπηρετεί τους πολίτες.
Απόφαση μου, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε τοπικά, και να διεκδικήσουμε υπερτοπικά, προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης, που ανοίγονται μπροστά μας.
Σας καλώ όλους σε ένα διαρκή διάλογο, για να συνδιαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοπτικής και ανάπτυξης που αξίζει στον τόπο μας. Οι νέες εποχές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις, συλλογική εργασία, γρήγορες προσαρμογές και προπάντων δυναμικές και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες για να κάνουμε την διαφορά

Γιατί ο τόπος μας μπορεί να γίνει καλύτερος και δεν μπορεί να γίνει μόνος του.

Προηγούμενο άρθρο Σύνθημα αλλαγής στο δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Βύρων Μπουτίνα στους ετεροδημότες του Δήμου Καλαμπάκας σε Φάρσαλα και Λάρισα