10 + 1 προτάσεις προοδευτικής διακυβέρνησης – Η κυβερνητική πρόταση της δημοκρατικής αριστεράς για τη αναπτυξιακή ώθηση


Η Κυβερνητική Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αναπτυξιακή ώθηση εντοπίζεται σε μέτρα άμεσης απόδοσης με στόχο: α) την αποφυγή της οικονομικής παράλυσης, β) τη χρηματοδότηση γ) τoν έλεγχο των Τραπεζών και δ) την ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα.

 

1) Λήψη άμεσων μέτρων αποφυγής της παράλυσης

Σε επίπεδο νοικοκυριού είναι απαραίτητη η  ελάφρυνση της πίεσης στο βιοτικό επίπεδο μέσω της μείωσης των τιμών. Η μείωση  μπορεί να γίνει με : α) τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή και β) ενδυνάμωση του ελέγχου και της εποπτείας των τιμών,  κυρίως στις περίπου πενήντα ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην αγορά και μέσα από τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές διαθέτουν τα προϊόντα τους στη λιανική σε υψηλές τιμές.

Σε επίπεδο γενικής οικονομικής δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας η  χρηματοδότηση του κύκλου παραγωγής και εμπορίας, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστότητας και υπονόμευσης του κύρους των εγγυητικών επιστολών  που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε επιχειρήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται άμεση ενίσχυση της ρευστότητας με : α) αύξηση των διαθέσιμων ποσών του Ταμείου Εγγύησης β) δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και όχι προς τις τράπεζες. γ) δημιουργία μιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων δ) απαίτηση για διατήρηση των γραμμών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις από το  τραπεζικό σύστημα που ενισχύεται μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ε) εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους προμηθευτές  ποσού  περίπου 7  δις. Ευρώ και έγκαιρη επιστροφή στις επιχειρήσεις  των προσωρινών παρακρατήσεων ΦΠΑ

 

2) Χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Τα χρηματοδοτικά μέσα μπορούν να υπάρξουν με το συνδυασμό της αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, της δανειοδότησης από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και της κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων.

Συγκεκριμένα ζητούμενα  είναι τα εξής: α) διαμόρφωση του χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης και εκκίνηση επενδύσεων σε έργα υποδομών, με τη συμμετοχή της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων β) διεκδίκηση ειδικού αναπτυξιακού πακέτου από την ΕΕ για τη στήριξη επενδύσεων σε όλους τους  τομείς  της οικονομίας γ) επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ. δ) ταχύτατη αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού μέσου για  δράσεις υπέρ της απασχόλησης των νέων για την Ελλάδα για το διάστημα 2012-2014 ε) κινητοποίηση των οικονομικών δυνάμεων της χώρας, της διασποράς και ξένων επενδυτών με στόχο η Ελλάδα να γίνει χώρα επενδύσεων στ) προώθηση φορολογικών ρυθμίσεων όπως μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, και άλλων ρυθμίσεων  όπως αυτές των τραπεζικών δανείων,  ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και η ενεργός ζήτηση.

 

3) Ρυθμιστικό πλαίσιο στις Τράπεζες

α) Διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής ροής του χρήματος και της χρηματοδότησης της οικονομίας με μειωμένα επιτόκια. Αυτός ο πυλώνας μπορεί να συμπεριλάβει την Εθνική, όπου το δημόσιο επανακτά το κρίσιμο πακέτο μετοχών για τον ουσιαστικό έλεγχό της, και τις λοιπές τράπεζες δημόσιου συμφέροντος ΑΤΕ, ΤΤ, και Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων

β) Προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου του τραπεζικού και γενικότερα του χρηματοοικονομικού συστήματος στη βάση του κοινωνικού ελέγχου για την προστασία του οικονομικού συστήματος και του πολίτη.

γ) Μετά  το PSI και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με έκδοση όχι κοινών μετοχών, σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο, σε όποιες τράπεζες (πιθανότατα σε όλες)  καταστεί κύριος μέτοχος έχει υποχρέωση να λάβει όλα τα μέτρα και να προβεί σε ενέργειες  για τη βέλτιστη διαχείριση της επένδυσής του.

δ)  Τα κεφάλαια, που θα  χρησιμοποιηθούν  για την ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι απλώς να οδηγηθούν στη δημιουργία «αποθεματικών κεφαλαίων» που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να διατηρούν απλώς ελκυστικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

 

4) Ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα / μηχανισμοί υποστήριξης και ελέγχου

Υποστήριξη της ανασυγκρότησης του ιδιωτικού τομέα. Η ενίσχυση του κράτους θα  στραφεί στην αντιμετώπιση του κινδύνου πιστωτικού στραγγαλισμού, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, στη δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην  αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από συγχωνεύσεις και συνεργασίες, στην υποστήριξη της στροφής σε  παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής και καινοτομίας και στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτών των ειδικών προτάσεων, του συντονισμού και της συνέργιας των πολιτικών συγκροτείται και η συνολική Κυβερνητική Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για μια δημοκρατική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο της χώρας μας από την κρίση.

 

Προηγούμενο άρθρο Μιχάλης Ταμήλος: «Ο εμπορικός κόσμος είναι η ραχοκοκαλιά των Τρικάλων»
Επόμενο άρθρο Ο Μιχάλης Ταμήλος στηρίζει τη σωστή λειτουργία της δημόσιας υγείας