ΦΩΤΙΑ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


Αυξημένες τιμές κατά 10 λεπτά περίπου σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα – Πρόσθετη ανατίμηση αναμένεται από τη Δευτέρα


Κατά 9,7 λεπτά το λίτρο ακρίβυνε η αμόλυβδη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η μέση λιανική τιμή διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο 1,369 ευρώ το λίτρο, από 1,272 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που μεσολάβησε (8 λεπτά το λίτρο), μαζί με το ΦΠΑ που επιβάλλεται και στο φόρο κατανάλωσης (με τον παλιό συντελεστή 19% αφού ο νέος θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου) ήταν 9,52 λεπτά.
Αντίστοιχες είναι οι τιμές και στο νομό των Τρικάλων. Η χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε πρατήριο της πόλης των Τρικάλων έφτασε στο 1,343 ευρώ το λίτρο. Είναι προφανές ότι η αύξηση είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα πρατήρια αύξησαν την τιμή της βενζίνης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων και από εκεί και πέρα οι τιμές έχουν λάβει την ανιούσα.
Όλη αυτή η κατάσταση είναι αναμενόμενη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου βενζινοπωλών του νομού των Τρικάλων κ. Τάσο Γκούμα. Και είναι αναμενόμενη, διότι όπως δήλωσε ο ίδιος καθ’ υπερβολή, οι πρατηριούχοι εκλήθησαν να πληρώσουν αυξημένες τιμές στις εταιρίες μία ημέρα πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα πάντως, με τα στοιχεία, , η τιμή διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 10,8 λεπτά το λίτρο και έφτασε στο 1,257 ευρώ. Η τιμή χονδρικής (των εταιριών εμπορίας προς τους βενζινοπώλες) αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 8,9 λεπτά το λίτρο και διαμορφώνεται στο 1,314 ευρώ.
Στις τιμές αυτές δεν έχει ενσωματωθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει πρόσθετη ανατίμηση 1,2 λεπτά.
Με στοιχεία 1ης Μαρτίου, δηλαδή πριν επιβληθεί η τελευταία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης η Ελλάδα είχε τη δέκατη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “27”.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω εκείνο που πρέπει να αναφερθεί είναι και οι μεγάλες αποκλίσεις, που καταγράφονται στις τιμές της βενζίνης από νομό σε νομό.
Οι διαφορές κλιμακώνονται μέχρι 37,2 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι, κυρίως στις μεγάλες εταιρίες αλλά και στα πρατήρια των εθνικών οδών, τα οποία μισθώνονται από το κράτος. Τελούν, με απλά λόγια, υπό κρατικό έλεγχο και γι’ αυτό και δεν ελέγχονται. Πέραν αυτού, ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν επιτέλους στα πρατήρια ταμειακές μηχανές .Όχι προφανώς οι συμβατικές, που ούτως ή άλλως υπάρχουν, αλλά ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές, οι οποίες θα ελέγχουν ό,τι εισρέει και ότι εκρέει από την αντλία και τις μεγάλες εταιρίες.

Προηγούμενο άρθρο Το δικό της θεατρικό εργαστήρι απέκτησε η Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Εργα αποκατάστασης στο νομό Τρικάλων