Τρία σε… ένα τα σφαγεία Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης


 Ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Ταμήλος, πριν ακόμη ανασταλεί η λειτουργία των σφαγείων Πύλης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ανέλαβε πρωτοβουλία συνεννόησης μεταξύ του Δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Αγοραστού και του προέδρου των δημοτικών σφαγείων Τρικάλων κ. Θεόδωρο Ευθυμίου τα οποία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία και ίσως συγχώνευση.

Ο κ. Κουφογάζος έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Ταμήλου εκτιμώντας ότι μέσω της συγκεκριμένης προοπτικής θα καταστεί εφικτή η προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό των σφαγείων. Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του κ. Ευθυμίου, ο οποίος ωστόσο, επιφυλάχθηκε για την τελική απάντηση αφού πρώτα εξεταστούν όλα τα δεδομένα των σφαγείων της Πύλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ταμήλο, η προοπτική συγχώνευσης των δημοτικών σφαγείων δεν θα περιοριστεί μόνο μεταξύ Τρικάλων και Πύλης. Ανάλογη πρόταση θα τεθεί υπόψη και του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Τάκη Σακελλαρίου για τα εκεί σφαγεία τα οποία επίσης, παραμένουν κλειστά, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι η εμπλοκή στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυρίως με το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) δεν είναι ανυπέρβλητη.

Για να έχει αντίκρισμα για τους τοπικούς κρεοπώλες η πιθανή συγχώνευση, στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ενιαίας εταιρίας των δημοτικών σφαγείων θα μπορούν να συμμετάσχουν και επαγγελματίες από την Πύλη και την Καλαμπάκα.

Τα οφέλη από την πιθανή συγχώνευση των σφαγείων είναι πολλά. Μεταξύ αυτών και τα εξής:

  • Θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας. Κυρίως, στο διοικητικό και υποστηρικτικό μέρος μιας και αντί των τριών θα λειτουργεί μόνο ένα κι αυτό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καταστεί εφικτή η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για την προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων εκσυγχρονισμού των περιβαλλοντικών εγκαταστάσεων προκειμένου να λάβουν τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις τα σφαγεία Πύλης και Καλαμπάκας.
  • Θα καταστεί εφικτή η ένταξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο εκσυγχρονίζοντας το σύνολο των εγκαταστάσεών τους.
  • Θα υπάρχει συνολική διαχείριση των αποβλήτων με σημαντικό οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό όφελος.
  • Θα βελτιωθεί η συνολική ποιότητα του διατιθέμενου κρέατος από πλευράς Νομού μιας και θα λειτουργούν τρία σφαγεία υπό ενιαία διοίκηση και με κοινούς υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας. Επομένως, ο συγκεκριμένος κλάδος θα καταστεί πιο ανταγωνιστικός.

Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν και στην περίπτωση των σφαγείων τα οποία στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και περιβαλλοντικά απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται θα μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις οι οποίες για την περίπτωση των σφαγείων Καλαμπάκας και Πύλης είχε ως αποτέλεσμα το λουκέτο…

 Χείρα βοηθείας στα δημοτικά σφαγεία Πύλης και Καλαμπάκας η λειτουργία των οποίων ανεστάλη, τείνουν τα δημοτικά σφαγεία του Δήμου Τρικκαίων.

Προηγούμενο άρθρο Δ. Φαρκαδόνας: Αντιδήμαρχος και αντιπολίτευση κατά Δημάρχου
Επόμενο άρθρο Εναλλακτικό σχέδιο για Ε65