Το Θέατρο …της Δευτέρας στη Φυλακή Τρικάλων


 Μια πολύ επιτυχημένη παράσταση δόθηκε από τη Θεατρική ομάδα του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στη Φυλακή Τρικάλων.

 Μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν και, ξεπερνώντας  τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, της σύνθεσης της ομάδας και των γλωσσικών διαφορών, κατάφεραν να χαρίσουν στους καλεσμένους , στους συμμαθητές και συγκρατούμενούς τους, καθώς και  το σωφρονιστικό προσωπικό μια ώρα γέλιου αλλά και προβληματισμού.

Το έργο που ανέβασαν είναι ένα έργο του χθες μα πιο πολύ του σήμερα.   «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής»  του Μολιέρου, έργο καυστικό αλλά και βαθιά μοναχικό μας κάνει να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι σήμερα ζούνε συντροφιά με τα φάρμακά τους. Η εξάρτηση είναι αναπόφευκτη. Κάθε άνθρωπος ζει με τις φαντασιώσεις του στις σχέσεις του, στον έρωτα, στον πανικό του. Όλοι κάτι έχουμε, κάτι μας βασανίζει. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη ευχή κάθε ανθρώπου αναφέρεται στην υγεία.

Ο Αργκάν είναι ένας αρρωστοφοβικός άνθρωπος, εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ’ αλήθεια δεν έχει τίποτε. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του Αγγελική με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Ο αδερφός του, σε συνεργασία με τον υπηρέτη του Αργκάν, Αντουάν, θα προσπαθήσει να τον “θεραπεύσει” από τις φαντασιοπληξίες του. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Μέσα από ένα ολιγόλεπτο φανταστικό  θάνατο θα δει και θα ακούσει την αλήθεια…

Διανομή:

Αργκάν: Bledin Τ.                  Πατέρας Ντιαφουαρίς: Unal D.

Αντουάν: Roland D.               Κλεάνθης: Fatos D.

Μπεράλντ: Χρήστος B.         Αγγελική: Φίλιου Όλγα

Πυργκόν: Κων/νος Γ              Μπελίν: Βλαχογιάννη Αρετή

Φλεράν: Χαράλαμπος Σ.      Λουιζόν: Ντούλη Ευαγγελία

Τομάς Ντιαφουαρίς: Angelica Ι.

Σκηνικά:

Χουζούρη Γεωργία

Ομάδα στήριξης:

Βλαχογιάννη Αρετή

Νέου Ντίνα

Ντούλη Ευαγγελία

Πλεξίδας Ιωάννης

Φίλιου Όλγα

Σκηνοθεσία – Συντονισμός:

Παπαχρήστου Σοφία

Η εκδήλωση αυτή μπόρεσε να πραγματοποιηθεί γιατί βρήκε θερμούς υποστηρικτές:

Ο κρατούμενος Γιώργος Κ. δούλεψε μόνος του και έστησε τη σκηνή ενώ η κυρία Κ. Καλκαντέρα ανέλαβε , αφιλοκερδώς, την κατασκευή των κουρτινών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός  Σύλλογος, το Ειδικό Σχολείο Καρυών και η Εταιρεία «ΚΛΙΑΦΑ» βοήθησαν ώστε η  εκδήλωση να ξεπεράσει «τεχνικά» προβλήματα.

Τέλος ολόκληρο το Σωφρονιστικό προσωπικό με επικεφαλής τον Διευθυντή κ Γ. Καλαμπάκα και τους αρχιφύλακες κ.κ. Γ. Παπάρα και Κ. Ξάφο ήταν στο πλευρό των μαθητών, του συλλόγου διδασκόντων και της Διευθύντριας  Εφης Χατζημάνου ώστε όλοι όσοι παραβρέθηκαν να φύγουν συγκινημένοι και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Προηγούμενο άρθρο Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής για τις μητέρες του Δ. Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων με τον Αντ. Σαμαρά ο Ν. Λέγκας