“Τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες της Μεσοχώρας του Δήμου Πύλης”


 Μετά από τη συνεργασία του Δήμου Πύλης και του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Πύλης,  αφού έλαβε γνώση  ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος  Κουφογάζος είχαν  συζητήσει  ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος  Πύλης κ. Ιωάννης  Κουτσονάσιος  και ο  Συντονιστής Διευθυντής του Κ.Υ. Πύλης κ. Μιχαήλ Βενιζέλος όπου κατέληξαν στο τελικό πρόγραμμα, άρχισε από τη Μεσοχώρα ο πληθυσμιακός  ελέγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 Έτσι την Τρίτη 2 Αυγούστου κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ιωάννη  Κουτσονάσιο,  τις μαίες του Κ.Υ. Πύλης. Μαρίνα Τσιακμάκη και  Ουρανία Μπρίζη  μετέβησαν στη Μεσοχώρα όπου πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες της περιοχής η εξέταση τεστ Παπανικολάου.

Άμεσος στόχος κατά την α΄ φάση  του προγράμματος, είναι η αύξηση του αριθμού γυναικών με μειωμένη πρόσβαση  λόγω γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων φραγμών, που εξετάζονται για τον παραπάνω καρκίνο. Στη β΄ φάση του προγράμματος, στόχος θα είναι η εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, του συνόλου των γυναικών του Δήμου μας,στις οποίες δεν έχει γίνει η λήψη του Pap Test, από 25-65 ετών.

Όπως τονίστηκε από το κλιμάκιο το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση  ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής και κατόπιν ετησίως, με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών παθολογικών κυττάρων ή μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στο τράχηλο ενώ παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντοπισμού του ιού HPV ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας. Eπιπλέον με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις.

Το κλιμάκιο υποδέχτηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Λέφας,ο πρόεδρος του συνδέσμου Μεσοχωριτών Τρικάλων Αθανάσιος Χονδρός και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΚΥΜΑ Αθανάσιος Καλατζής.

Προηγούμενο άρθρο Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, Πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ.
Επόμενο άρθρο Ανάθεση εργασιών για τη φροντίδα των Κ.Α.Π.Η.