Ειδήσεις

Σύστημα πληροφόρησης beacons στα Τρίκαλα


Η καινοτομία ταιριάζει στα Τρίκαλα. Για άλλη μια φορά, ο Δήμος Τρικκαίων δημιουργεί ένα πανελλήνιο γεγονός τεχνολογικής πρωτοπορίας: Από το Σάββατο δοκιμαστικά και από την Τρίτη με τις σχετικές σημάνσεις, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα πληροφόρησης beacons, μια σύγχρονη φρυκτωρία!
Πρόκειται για σύστημα που παρέχει πληροφορίες για συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, προσκαλώντας τον επισκέπτη να τα προσέξει.
Το σύστημα εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην πόλη των Τρικάλων, σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Διατάξεων & Υλικών).
Σε πρώτη φάση, εγκαταστάθηκε ένα μικρό δίκτυο 5 αυτόνομων beacons σε 5 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος : Ασκληπιείο, Κεντρική Πεζογέφυρα, Παλαιές Φυλακές, Φρούριο, Τζαμί.
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να «επικοινωνήσει» διαδραστικά με το σημείο ενδιαφέροντος μέσω του smartphone ή του tablet και να δει τις πληροφορίες που τον αφορούν.
Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι να λαμβάνει μια ειδοποίηση στο κινητό ή το τάμπλετ ο κάθε χρήσης και να μεταβαίνει αυτόματα στην ιστοσελίδα του Δήμου. Σε υποσελίδες αυτής, υπάρχουν πληροφορίες για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα σημεία. Ετσι, άμεσα, ο επισκέπτης μαθαίνει βασικά στοιχεί για τα μνημεία της πόλης των Τρικάλων και καθίσταται, με τον τρόπο αυτόν, κοινωνός των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Γίνεται, ταυτοχρόνως και μέλος μιας οικογένειας που στηρίζει και βελτιώνει τη νέα αυτή τεχνολογία, με τα πλέον προχωρημένα δεδομένα για την αστική τουριστική πληροφόρηση.
Πώς δουλεύει

Είναι εξαιρετικά απλό:

  • Στα σημεία που υπάρχει το χαρακτηριστικό ταμπελάκι των beacons, ενεργοποιούμε το Bluetooth και τις υπηρεσίες τοποθεσίας (location) της συσκευής.
  • Εγκαθιστούμε στην android συσκευή έναν physical web browser. Συνιστάται ο physical web https://play.google.com/store/apps/details?id=physical_web.org.physicalweb&hl=en.
  • Πριν την πρώτη χρήση του physical web browser πρέπει να κάνουμε την εξής ρύθμιση: Στην επιλογή settings (πάνω δεξιά) και στο πεδίο Physical Web Service πατά και επιλέγει τη ρύθμιση Development Open Source Physical Web Service».
  • Έχοντας ανοιχτή την εφαρμογή στο υπόβαθρο, μόλις βρεθούμε στην εμβέλεια ενός beacon, στην οθόνη της εφαρμογής θα εμφανίζεται το link της σελίδας, στην οποία γίνεται η ανακατεύθυνση οπότε πατώντας το, ανοίγει και η σελίδα. Εναλλακτικά, σε κινητά με android 5 και μεταγενέστερο, όταν βρίσκονται στην εμβέλεια ενός beacon, θα εμφανίζεται μία ειδοποίηση (στη λίστα με τις ειδοποιήσεις).

Ο Δήμος Τρικκαίων, επομένως, προσφέρει άμεση και ουσιαστική υπηρεσία στους επισκέπτες και τους τρικαλινούς, χωρίς κανένα κόστος και πάντα, στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων.

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνιο αναρριχητικό κέντρο προωθεί να δημιουργήσει ο Δ. Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Τρικαλινό Παζάρι