ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


 Η πολιτική που θα ασκήσει ο Δήμος Τρικκαίων για την πυροπροστασία ενόψει της φετινής Καλοκαιρινής περιόδου, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του τοπικού συντονιστικού οργάνου το οποίο συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα και του αρμόδιου αντιδημάρχου Υποδομών Απόστολου Κολότσιου.

 Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στελέχη της Τεχνικής και Γεωπονικής Υπηρεσίας καθώς και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρικκαίων, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σεραφείμ Αθανασίου.

Επί τάπητος τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της πυροπροστασίας ενώ η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται, σύμφωνα πάντα και με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη στην οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Οι κατευθύνσεις

Σύμφωνα με αυτές η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξετάζεται ως μέτρο προληπτικής προστασίας τους που πρέπει να δρομολογείται εγκαίρως (ενώ η καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη) και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς, η εκτίμηση των οποίων μπορεί να γίνει μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Η απόφαση για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών από μια περιοχή που τεκμηριωμένα απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή, λαμβάνεται όταν η προσωπική ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο που εκτιμάται από τις δυνάμεις καταστολής ότι δεν μπορεί να μειωθεί και υπάρχει πρόβλεψη για την εκδήλωση του χειρότερου σεναρίου. Επίσης η απόφαση για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών λαμβάνεται και στις περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος παραμονής των πολιτών πλησίον της περιοχής που λόγω της εξέλιξης του φαινομένου αναμένεται να πληγεί, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο μετακίνησης στον οποίο δύναται να εκτεθούν κατευθυνόμενοι προς ασφαλή χώρο.

Πρόταση Κολότσιου

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Κολότσιος κατέθεσε τη δική του πρόταση για την πυροπροστασία του διευρυμένου Δήμου Τρικκαίων, η οποία περιλαμβάνει πέραν των ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο του Δήμου Τρικκαίων όσο και της Περιφερειακής Ενότητας, την εντολή προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να συγκεντρώσουν όλα τα μηχανήματα σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να βρίσκονται ανά πάσα ώρα σε ετοιμότητα. Επίσης να καθαριστούν τα ιδιωτικά οικόπεδα από τα χόρτα με κάθε πρόσφορο τρόπο, είτε και με εθελοντική εργασία, ώστε να μην αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιών και τέλος εφόσον δεν υπάρχουν σε κάθε Τοπική Κοινότητα χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, τότε να γνωστοποιήσουν προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, εάν υπάρχουν άλλοι χώροι που χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους σκοπούς, ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των χώρων αυτών.

Προηγούμενο άρθρο Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την προώθηση μικρών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ορεινές περιοχές
Επόμενο άρθρο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ «ΑΣΚΛΗΠΙΟ»