Συναγερμός για την υπερχείλιση του Ληθαίου


 

Πανικός στην Πυροσβεστική από κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια ενώ οι αρχές βρίσκονται ακόμη σε επιφυλακή


Σκηνικό τρόμου επικρατούσε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στα Τρίκαλα αφού οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό το λιώσιμο των χιονών, ανέβασαν σε επικίνδυνο σημείο τα νερά των ποταμών της περιοχής πλημμυρίζοντας δρόμους σε πολλές περιοχές των Τρικάλων.
Το πρόβλημα όμως πήρε γενικότερες διαστάσεις αφού η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά πλημμυρίζοντας υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων προκαλώντας αρκετές καταστροφές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, κατά την έξαρση του προβλήματος καταγράφηκαν 71 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια από τις οποίες μόνο σε 52 περιπτώσεις μπόρεσε να προσφέρει τη βοήθειά της λόγω των συνθηκών η Πυροσβεστική. Μάλιστα, για το χειρισμό της κατάστασης χρειάστηκε η αρωγή πυροσβεστικών δυνάμεων από γειτονικές πόλεις ενώ μόλις χθες περιορίστηκαν οι κλήσεις στο βαθμό που να μπορεί η τοπική υπηρεσία να ανταπεξέλθει.
Σε περιοχές όπως η Ζωαγορά, τα Αλώνια Μπάρας, ακόμη και γύρω από την πλατεία Βουβής, Αγία Μονή, Πύργος και άλλες και σε γειτονικά χωριά όπως η Χρυσαυγή, δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα χωρίς να είναι πάντα εφικτή η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πλημμυρικό φαινόμενο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από τις συνεχείς βροχοπτώσεις που ανέβασαν τον υδροφόρο ορίζοντας πλημμυρίζοντας υπόγεια. Υπήρχαν περιπτώσεις που ήταν δώρο άδωρο να παρέμβουμε δεδομένου ότι μόλις αντλούσαμε νερά από υπόγεια ευθύς ξαναγέμιζαν!».
Συναγερμός όμως σήμανε και στο δήμο Τρικκαίων. Οι τελευταίες καιρικές συνθήκες φούσκωσαν τα νερά των ποταμών με το Ληθαίο να βρίσκεται μία ανάσα από κατοικίες. Όπως τόνισε και ο αντιδήμαρχος που χειρίστηκε την κατάσταση κ. Παζαϊτης, μέσα από παρεμβάσεις επιχειρήθηκε να δοθεί διέξοδος στα νερά. «Σηκώσαμε τις μπάρες στο ποτάμι στο Μύλο Ματσόπουλου καθώς και κάναμε παρεμβάσεις στη γέφυρα Αρριανού και μέσα σε λίγα λεπτά η στάθμη έπεσε αισθητά. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν περιφερειακά της πόλης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Βρισκόμαστε ακόμη σε επιφυλακή ενώ από εδώ και πέρα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται πιο εύκολα ανάλογες ακραίες καταστάσεις».

Προηγούμενο άρθρο Εργα αποκατάστασης στο νομό Τρικάλων
Επόμενο άρθρο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ