ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Για πρώτη φορά το επιμελητήριο Τρικάλων παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο – Από την αρχή του 2010 έκλεισαν 153 επιχειρήσεις και άνοιξαν μόλις 102!


Τον «εφιάλτη» της αρνητικής ανάπτυξης ζούνε από την αρχή του 2010 οι Τρικαλινές επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά, ο νομός Τρικάλων παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μέχρι στιγμής, είναι περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για αναπτυξιακό μαρασμό της περιοχής.
Αναλυτικότερα, από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα, οι εγγραφές στο Επιμελητήριο Τρικάλων είναι 102, ενώ οι διαγραφές, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, ανέρχονται στις 153! Την ίδια περίοδο κατά το 2009, εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο 133 επιχειρήσεις ενώ διαγράφησαν 114. Βέβαια, παρά το περσινό θετικό ισοζύγιο, το 2009 ήταν οιωνός της κατάστασης που θα ακολουθούσε φέτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το 2008, άνοιξαν 711 επιχειρήσεις κι έκλεισαν 453 ενώ το 2009 οι εγγραφές μειώθηκαν στις 697 και οι διαγραφές αυξήθηκαν στις 532, συνεπώς αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί στο τέλος του 2010.
Επίσης ενδιαφέρον έχει το είδος των επιχειρήσεων που έβαλαν «λουκέτο». Από τις 153, μεγαλύτερο ποσοστό έχουν αυτές που είναι εγγεγραμμένες στο επαγγελματικό μητρώο αγγίζοντας μάλιστα το 48,36%. Ακολουθούν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις με 29,4% και τέλος οι εμπορικές με 21,5%. Έτσι λοιπόν, με μία πρώτη διάγνωση , ο τομέας της παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες επιβίωσης. Επίσης κρίσιμη όμως είναι και η καμπή του βιοτεχνικού κλάδου, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά συνολικά στη Δυτική Θεσσαλία, αφού και ο νομός Καρδίτσας εμφανίζει αρνητικό ισοζύγιο.
Όπως τονίζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ ν. Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης, πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι κυρίως οικογενειακές ενώ παράλληλα προσφέρουν εργασία στους Τρικαλινούς πολίτες. Έτσι λοιπόν το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει βάλει ήδη λουκέτο, σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση της ανεργίας. Ο κ. Αγγελάκης επισημαίνει σχετικά ότι «Θα πρέπει να άμεσα να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον βιοτεχνικό κλάδο. Μέσω ΕΣΠΑ μπορούν να δοθούν κίνητρα και να στηριχτούν οι μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή. Είναι πολύ λυπηρό ότι για πρώτη φορά γύρισε αρνητικό το ισοζύγιο και στο νομό Τρικάλων καθώς και στο νομό Καρδίτσας κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει».

Προηγούμενο άρθρο Συναγερμός για την υπερχείλιση του Ληθαίου
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ