Στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στις οδούς Δεληγιώργη και Καποδιστρίου


 Ένα σημαντικό θέμα “έρχεται” προς συζήτηση στη διάρκεια της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων που θα λάβει χώρα στις 8 το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιουλίου. Ειδικότερα αφορά την ένταξη δυο οδών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε Πρόγραμμα με την ονομασία “Αστικές Βιοκλιματικές Αναπλάσεις”.

 Πρόκειται για τις οδούς Καποδιστρίου και Δεληγιώργη, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ένταξή τους στο εν λόγω Πρόγραμμα, μέσω της υλοποίησης του οποίου είναι δυνατό να επιτευχθεί περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και της ανάσχεσης της κλιματικής μεταβολής, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών οι οποίοι διαμένουν στις παραπάνω περιοχές που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα

Η χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι από το ΕΣΠΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ, ενώ ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης φθάνει τα 60 εκατομμύρια € και απευθύνεται σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που διαθέτουν περιοχές με αποδεδειγμένο κλιματικό πρόβλημα.

Χρηματοδότηση δράσεων

Μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν δράσεις με συγκεκριμένες τεχνικές βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος όπως για παράδειγμα:

  • αύξηση του αστικού πρασίνου
  • χρήση ψυχρών υλικών
  • χρήση πηγών που απορρίπτουν την πλεονάζουσα θερμότητα
  • διάταξη και χρήση χώρων με κατάλληλο φωτισμό και αερισμό
  • απομάκρυνση κλιματιστικών μονάδων από τις όψεις κτιρίων σε στενούς δρόμους
  • περιορισμός χρήσης μηχανοκίνητων οχημάτων στα αστικά κέντρα

Οι δράσεις -προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις :

1. H υποψήφια περιοχή να παρουσιάζει αποδεδειγμένο πρόβλημα κλιματικής υποβάθμισης, να είναι σημαντικής επιφάνειας και να επηρεάζει το κλίμα της περιοχής.

2. Το προτεινόμενο πρόγραμμα βιοκλιματικής ανάπλασης να επιτυγχάνει συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους και να αποτελεί, εάν είναι δυνατόν, τμήμα ενός συνολικότερου αστικού σχεδιασμού της περιοχής.

Οι δυο οδοί

Βάσει των παραπάνω προϋποθέσεων η δημοτική αρχή Τρικκαίων αποφάσισε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καταθέτοντας το σχετικό αίτημα για τους δυο δρόμους:

1. Οδός Δεληγιώργη από πλατεία Παλιού Δεσποτικού έως οδό Βούλγαρη, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.010,00τμ

2.Οδός Καποδιστρίου από την οδό Ασκληπιού έως τις παλιές φυλακές , συνολικής επιφάνειας 1.890,00τμ, οι οποίες δεδομένου του υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου, του πολύ περιορισμένου χώρου πρασίνου σε συνδυασμό με την μεγάλη στάθμευση οχημάτων και του περιορισμένου πλάτους του δρόμου και των υψηλών κτιρίων εκτιμάται ότι παρουσιάζουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε έντονη μορφή.

Όπως και να έχει το ζήτημα εφόσον μέσω της ένταξης των δυο δρόμων στο Πρόγραμμα επιτευχθεί ο σκοπός του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, τότε είναι σίγουρο ότι ο Δήμος θα εντάξει κι άλλες περιοχές προκειμένου να αποκομίσουν ανάλογα οφέλη.

Προηγούμενο άρθρο Οι ποδηλατοδρόμοι στο δημοτικό συμβούλιο
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση της διακρατικής Επιτροπής του Προγράμματος INTERREG 2007 – 2013