Στα δικαστήρια κάθε χρονιά χιλιάδες Τρικαλινοί


 

Στις 7.000 ετησίως ανέρχονται μόνο οι ποινικές μηνύσεις που περνούν την πόρτα του πρωτοδικείου

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Αρκετά υψηλός για τα τοπικά δεδομένα των Τρικάλων, είναι ο αριθμός των μηνύσεων που κατατίθενται στο Πρωτοδικείο της περιοχής. Ειδικότερα, το 2009 οι ποινικές μηνύσεις ανέρχονται περίπου στις 7.020 σύμφωνα και με υπηρεσιακούς παράγοντες των δικαστηρίων, αριθμός που φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία.
Μεταφράζοντας προχείρως τον αριθμό αυτό, διαπιστώνουμε ότι με βάση τον πληθυσμό του νομού Τρικάλων, έτσι όπως καταγράφεται στην τελευταία απογραφή, το 5% περίπου του συνολικού πληθυσμού της περιοχής κάθε χρόνο προσφεύγει στις αρχές της δικαιοσύνης για την επίλυση των διαφορών τους. όλα αυτά δε χωρίς να υπολογιστούν οι αστικές υποθέσεις.
Πέρα από τις υποθέσεις που αφορούν τις παραδοσιακές αντεγκλήσεις των πολιτών, το στοιχείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την εποχή που διανύουμε, είναι οι καταθέσεις μηνύσεων για ακάλυπτες επιταγές, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην τοπική επιχειρηματική αγορά. Ανάλογη αύξηση με τις ακάλυπτες επιταγές πριν μερικά χρόνια είχε διαπιστωθεί με μηνύσεις ασφαλιστικών ταμείων για οφειλές προς ιδιώτες, αντιδικίες που φθίνουν σήμερα.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι ότι στα Τρίκαλα είμαστε δικομανείς, κάτι που αποτελεί πανελλαδικό ζήτημα που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι οι υποθέσεις είναι δυσανάλογες με το προσωπικό των υπηρεσιών της θέμιδος με αποτέλεσμα να σωρεύονται χρόνο με το χρόνο οι υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το ζητούμενο είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις ώστε τουλάχιστον να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη δικαιοσύνη. Ο αριθμός εξάλλου των μηνύσεων στην περιοχή μας είναι ανάλογος αυτού της χώρας. Σημειώνεται ότι φτάνουν τις 750.000 πανελλαδικά!

Προηγούμενο άρθρο Εντατικοποίηση των ελέγχων για τις αυθαίρετες αμμοληψίες
Επόμενο άρθρο Να παραμείνει το ΟΣΔΕ στις ΕΑΣ