Εντατικοποίηση των ελέγχων για τις αυθαίρετες αμμοληψίες


 

Το θέμα απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην νομαρχία μεταξύ του νομάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων δήμων της περιοχής μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Οι αμμοληψίες είναι έργα που γίνονται μέσα στις κοίτες των ποταμών και ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή μπορεί να υπάρξουν τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον ενός ποταμού ή και μεγάλες αλλοιώσεις στην ροή του.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν πολλά αμμορυχεία, δυστυχώς όμως δεν τηρούνται από τους υπευθύνους οι κανόνες που προβλέπονται από την νομοθεσία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και να επιβαρύνονται οι ήδη επιβαρυμένοι ποταμοί μας.
Το θέμα των αιμοληψιών τέθηκε επί τάπητος χθες το πρωί στην νομαρχία Τρικάλων σε σύσκεψη μεταξύ του νομάρχη κ. Ηλία Βλαχογιάννη, δημάρχων και εκπροσώπων δήμων όπου παρατηρείται αυθαίρετη αμμοληψία σε ποτάμια της περιοχής τους.
Ειδικότερα στην σύσκεψη παρακάθισαν παράγοντες των δήμων Πύλης, Γόμφων, Καλαμπάκας, Φαλώρειας και Καλλιδένδρου.
Στην διάρκεια της σύσκεψης ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης αλλά και οι παράγοντες των εν λόγω ΟΤΑ συμφώνησαν ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην αμμοληψία έχουνε οι εργολήπτες δημοτικών και νομαρχιακών έργων πάντα όμως σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που έχουν τεθεί. Παράλληλα επεσήμαναν πως οι εργολήπτες πριν από κάθε αμμοληψία πρέπει να ενημερώνουν την κάθε δημοτική Αρχή.
«Αποφασίσαμε να ενταθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες αμμοληψίες με τους υπεύθυνους δημάρχους για την νόμιμη αμμοληψία να καθορίσουν ειδικούς χώρους απ’ όπου θα γίνεται αυτή, τηρώντας τους νόμους και τους όρους με τους οποίους επιτρέπεται η αμμοληψία» εξήγησε μέσω δηλώσεών του ο νομάρχης Τρικάλων και συμπλήρωσε:
«Πιστεύω τα αδρανή υλικά πρέπει να προστατευτούν, προτεραιότητα έχουνε τα δημοτικά και νομαρχιακά έργα και μετά τα έργα εκτός νομού. Η όποια αμμοληψία γίνεται θα πρέπει να γίνεται με αυτές τις προϋποθέσεις».
Τέλος το επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανωθεί νέα σύσκεψη και με εκπροσώπους άλλων δήμων του νομού μας, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Προηγούμενο άρθρο Πάγωσαν οι διαδικασίες ένταξης έργων
Επόμενο άρθρο Στα δικαστήρια κάθε χρονιά χιλιάδες Τρικαλινοί