Ειδήσεις

π. Αθ. Τύμπας : Αισιόδοξα μηνύματα


Πριν λίγες μέρες πήρα τηλέφωνο έναν έμπορο οπωροφόρων δέντρων για να παραγγείλω πενήντα δενδρύλλια ελιάς. Μου είπε ότι υπάρχει έλλειψη λόγω της τεράστιας ζήτησης φέτος σ’ όλη την Ελλάδα. Επικοινώνησα με δεύτερο έμπορο και μου είπε ότι αν βρει θα μου τα φέρει σε λίγες μέρες, όμως δε μπορεί να μου εγγυηθεί για την τιμή τους λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Την Κυριακή, κατά την ώρα του καφέ, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Αρχονταρίκι της Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου ένας νεαρός ενορίτης μας που παντρεύτηκε στη Θεσσαλονίκη με χαρά μας ανακοίνωσε πως το εγχείρημά του να αγοράσει εκατό πρόβατα και να πουλά το γάλα τους πέτυχε και σιγά σιγά θα τα αυξήσει σε τριακόσια.

Η γη και η κτηνοτροφία, αγαπητοί νέοι ποτέ δεν θα σας απογοητεύσουν. Μπορεί το οικονομικό όφελος να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως είναι βγαλμένο με τίμιο ιδρώτα. Είναι όνειρο λεβέντη ανθρώπου να σπουδάσει, να διορισθεί στα σαράντα του χρόνια στο δημόσιο για να παίρνει εξακόσια ευρώ; Είναι δυνατόν να σώσουμε οικονομικά την πατρίδα μας όταν εισάγουμε το εβδομήντα τοις εκατό του κρέατος και το πενήντα τοις εκατό των τροφίμων μας; Είναι λογικό ο Έλληνας να τρώει πατάτες Αιγύπτου; Όταν το συνάλλαγμα ρέει προς τα έξω αιμορραγεί η οικονομία μας.

Δόξα τω Θεώ στην περιοχή μας στα Χάσια και στους πρόποδες της Πίνδου υπάρχουν πλαγιές όπου αναπτύσσονται ελαιώνες. Το κλίμα αλλάζει προς το ηπιότερο λόγω της οικολογικής καταστροφής κι αυτό το ευλογημένο δέντρο μπορεί πλέον να καλλιεργηθεί και στην περιοχή μας. Κάποιος γεωπόνος μου έλεγε πως σε περίπτωση πολέμου ή οικονομικού «κραχ» μόνο το ελαιόλαδο θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή. Στις Βόρειες χώρες όπως η Ρωσία το λάδι πουλιέται εικοσιπέντε ευρώ το κιλό.

Η ενασχόληση με την γεωργία και την κτηνοτροφία δεν έχει μόνο οικονομικό αλλά και πνευματικό όφελος. Ο άνθρωπος που κάθεται σήμερα είναι ο πιο επιρρεπής στις ψυχικές ασθένειες. «Αργία μήτηρ πάσης κακίας» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και ο Απόστολος Παύλος έγραψε:«ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω». Αγαπητά μου παιδιά ακόμα κι ο καφές σας θα γίνει πιο «γλυκός» όταν με οποιοδήποτε τρόπο συνεισφέρετε και εσείς στην οικιακή οικονομία. Καμιά κοπέλα σήμερα δεν καταδέχεται να παντρευτεί κτηνοτρόφο ίσως όμως στο μέλλον οι κτηνοτρόφοι γίνουν οι πιο περιζήτητοι γαμπροί. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Χριστός μας ήταν ποιμένας προβάτων.

Ας αφήσουμε όλοι την νοοτροπία που λέει ότι με λίγο κόπο θα βγάλουμε πολλά χρήματα. Ο καιρός της τεμπελιάς πέρασε. Αν θέλουμε να δούμε πάλι την πατρίδα μας ελεύθερη από τους οικονομικούς κατακτητές της ας δουλέψουμε την ανεκμετάλλευτη γη της και ας γεμίσουμε πάλι τα βουνά και τα λαγκάδια της με κοπάδια ζώων. Ο Άγιος Κοσμάς έλεγε: «Τα δύσκολα χρόνια του Αντίχριστου θα σμίξει μια κατσίκα από τα Άγραφα με έναν τράγο απ’ τα Τζουμέρκα και θα σώσουν από την πείνα τους χριστιανούς». Ο Θεός ας βάλει το χέρι του αλλά και εμείς ας ξυπνήσουμε.

           

 

Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

 

Προηγούμενο άρθρο Βραβείο απέσπασε ο Δ. Τρικκαίων για την ανάδειξη της πολιτιστικής-ιστορικής κληρονομιάς
Επόμενο άρθρο Νέο δάπεδο αποκτά το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στο Στάδιο