Πρωτοσέλιδο

Πώς ο Μ. Μόντι ενθουσιάστηκε με τη Συννεφιασμένη Κυριακή στο Μουσείο Τσιτσάνη


Όταν ο Μάριο Μόντι άκουγε τη συννεφιασμένη Κυριακή, μάθαινε για τον Σακαφλιά και την ιστορία του «Γιου της Γερακίνας», ήταν αργά το βράδυ του Σαββάτου, 4 Μαρτίου 2017. Και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, μέσα στο Μουσείο Τσιτσάνη, εκδήλωνε τον θαυμασμό του για το όμορφο αυτό δημιούργημα. Στην ουσία, για την προσπάθεια να διαφυλαχθεί και αναδειχθεί η ιστορία του νεοελληνικού μας τραγουδιού, στο κτήριο που είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό Μαζί με την π. υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ελσα, καθώς και λιγοστούς φίλους, ο κ. Μόντι επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, σε ανεπίσημη, ιδιωτική επίσκεψη. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τον υποδέχθηκε και, από το Ananti City Resort, όπου κατέλυσε, έκαναν μια μικρή βόλτα στην πόλη. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην πρωτιά του νομού σε γαλακτοκομικά φέτα και τσίπουρο και παρουσίασε στοιχεία για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια ο κ. Μόντι ξεναγήθηκε στο δίδυμο οθωμανικό λουτρό, που βρίσκεται στον κάτω όροφο του Μουσείου Τσιτσάνη. Ενός κτηρίου που μέχρι το 2006 λειτουργούσε ως Φυλακές Τρικάλων και πλέον, είναι κέντρο πολιτισμού για όλη τη χώρα.
Η ξενάγηση αφορούσε στη μοναδικότητα του Τσιτσάνη, στον ρόλο του στο ελληνικό τραγούδι, στη σχέση της πόλης με τη μουσική (Βίρβος, Καλδάρας, Μιητροπάνος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης…), στον τρόπο σύνδεσης των φυλακών με το χαμάμ και τα λαϊκά μας τραγούδια.
Εντυπωσιασμένος από τη διαδραστικότητα, τους δίσκους 78 στροφών και το πλούσιο αρχειακό υλικό – έστω και σε προσωρινή μορφή ακόμη, μέχρι την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης – ο πρώην πρωθυπουργός έμαθε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Ρώτησε, δε, για τη φήμη του τραγουδιού ως «δεύτερου εθνικού μας ύμνου», καθώς οι νότες, ερμηνευμένες  από τρικαλινούς μουσικούς, εντυπωσίαζαν τους φιλοξενούμενους. Πρωτόγευστο για το κ. Μόντι, φυσικά, η γεύση του τσίπουρου και των τοπικών εδεσμάτων που προσφέρθηκαν, αλλά πρωτοφανέρωτο το μικρό δείγμα χορού σε σόλο μελωδίες του Τσιτσάνη.
Ο π. πρωθυπουργός έμαθε, επίσης, λεπτομέρειες του λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, ως παγκόσμιο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και δέχθηκε από τον κ. Παπαστεργίου, βότανα ως δώρα. Στο ζήτημα αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέπτυξε το «σχέδιο Ασκληπιός» που ήδη υλοποιεί ο Δήμος, για τη χρήσης των φαρμακευτικών φυτών, σε επίπεδο ιατρικής, εναλλακτικού τουρισμού, εκπαιδευτικό, αξιοποίησης αγροτικών clusters και ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα.
Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ερευανς – Μουσείο Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τρικκαίων κ. Φανή Τσαπάλα και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρ. Μαντζανά.
Το πρωί της Κυριακής ο κ. Μόντι και οι φιλοξενούμενοι των Τρικάλων ξεναγήθηκαν σε μονέ των Μετεώρων (Ρουσσάνου και Αγίου Στεφάνου).

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα Μουζακιάρη για συμμετοχής στις εκδηλώσεις της ΝΟΔΕ Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Εισήγηση του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για τον απολογισμό