Ειδήσεις

Εισήγηση του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για τον απολογισμό


Για μια ακόμη χρονιά πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε δημόσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον απολογισμό μας. Έναν απολογισμό πεπραγμένων της μισής μας θητείας και παράλληλα έναν απολογισμό πολιτικών και δράσεων.

Η αιρετή Περιφέρεια με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό κλείνει αισίως τα έξι έτη και τα δυόμισι χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας είναι για εμάς μια κορυφαία πράξη ευθύνης. Μια πράξη που δεν  αποτελεί «τυπική» υποχρέωσή μας από τον Καλλικράτη, αλλά υπαγορεύεται από την προσήλωσή μας σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και των πολιτών,που στις μέρες μας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Η πολιτική δράση δεν είναι ποτέ τελείως ανεξάρτητη από την κοινωνική και οικονομική συγκυρία, αλλά αυτό δεντην καθιστά δέσμιά της. Ηπολιτική πρωτοβουλία και βούληση σε χαλεπούς καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, είναι ίδιον όσων δεν έχουν μάθει να μεταθέτουν την ευθύνη σε εξωτερικές δυνάμεις του… κακού και να αποδίδουν κάθε τους ενέργεια στους -δεδομένους φυσικά- περιορισμούς της κρίσης.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας δεν είναι μια στείρα παράθεση αριθμών και μια μακρά λίστα πεπραγμένων. Αυτά, τα τυπικά, πρέπει απλώς να συμπληρώνουν την ουσία του, την πραγματική προσφορά της Περιφέρειας στους πολίτες.Ο απολογισμός αυτός είναι μία σύγκριση ανάμεσα στους στόχους και τα επιτεύγματα, όχι τόσα τα υλικά, αλλά εκείνα που θέτουν ως προτεραιότητα τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκαν σε εθνικό επίπεδοαπό μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Η οικονομία βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές μέχρι τα όριά τους.

Η οικονομική κρίση δυστυχώς συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα μας και η Περιφέρεια φυσικά δεν είναι έξω από αυτό. Δεδομένης λοιπόν της συγκυρίας, αν θέλουμε ο απολογισμός μας να είναι ειλικρινής και όχι αριθμολαγνικός, θα πρέπει τα αποτελέσματά του να απαντούν στα εξής ερωτήματα: Πώς αντέδρασε η Περιφέρεια απέναντι σε αυτή την πρόκληση; Υπήρξε ευρηματική και παραγωγική ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα προς τους πολίτες;

Με μία απλή επισκόπηση του εγγράφου των προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή της προέγκρισης, φαίνεται ξεκάθαρα πως με λίγα κάναμε πολλά. Δράσαμε γρήγορα, στοχευμένα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά κυρίως την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας.

Η συγκριτική εικόνα της Θεσσαλίας πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας με σήμερα, αλλά και οι δράσεις μας μπορούν να πείσουν τον καθέναπως όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε συνέπεια, παραγωγικότητα, επιμονή, διεκδικητικότητα, συνεργατικότητα, αναπτυξιακό χαρακτήρα, αμεσότητα και δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Για μένα προσωπικά, το πιο σημαντικό είναι πως αφουγκραστήκαμε και σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που μας είχαν ανάγκη.

 

Στον απολογισμό μας αντικατοπτρίζονται δυόμισι χρόνια επίμονης δουλειάς και ποσοτικοποιούνται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων: του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Επιτροπών, καθώς και των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι συνοδοιπόροι μας σε μια επίπονη, αλλά και δημιουργική διαδρομή.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες μου για το περιβάλλον και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, η δράση μας υπήρξε και συνεχίζει να είναι άμεση, αποτελεσματικήκαι υπεύθυνη σε μια σειρά καίριων και σοβαρών τοπικών ζητημάτων:

  • Αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, με τον θάνατο πτηνών. Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή σε αγαστή συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης.
  • Ένα από τα πρώτα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ήταν η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια ενεργοποίησε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους φορείς της ΦΟΔΣΑ, με ενημερώσεις, συναντήσεις και συσκέψεις ενώ σχεδιάσαμε όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Το αποτέλεσμα ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα.
  • Είμαστε σε διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου για την κλιματική αλλαγή.
  • Αντιμετωπίσαμε με συνεχείς ελέγχους στις παραγωγικές μονάδες το πρόβλημα στον Ελασσονίτη ποταμό και φυσικά παραμένουμε σε επαγρύπνηση.
  • Κάναμε ελέγχους για την διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων όπως ελαστικά, μπαταρίες, έλαια, αυτοκίνητα. Τα περισσότερα πια συνεργεία έχουν συμβάσεις με εταιρείες για τη διάθεση αυτών των υλικών χάρη στις πιέσεις μας.
  • Με συχνές παρεμβάσεις μας στα μέσα και με τη συνεργασία του κόσμου, μειώσαμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και μεγάλης ανέχειας.
  • Προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονα μηχανήματα για επιτόπιο έλεγχο αερίων σε παραγωγικές μονάδες.
  • Μειώσαμε κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιτάνια προσπάθεια του προσωπικού.
  • Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του καταναλωτή.
  • Η επιτροπή περιβάλλοντος μέσα από συνεργασία και διάλογο ενέκρινε δεκάδες έργα, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στον απολογισμό, ενώ σε έργα αμφίβολου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψωσε το ανάστημά της και τα απέρριψε.
  • Συνεργαζόμαστε με του Δήμους Θεσσαλίας για στοχευμένηδενδροφύτευση σε ευαίσθητες περιοχές.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ή είναι προς υλοποίηση συνεπάγονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και λειτουργούν ενισχυτικά προς την τοπική οικονομία, κάτι που έχει τεράστια αξία για την χώρα και την περιοχή μας, στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Μέσω της Διακρατικής Συνεργασίας και ξεπερνώντας τον ανασταλτικό παράγοντα της υποστελέχωσηςτων υπηρεσιών, προωθήθηκε η προβολή του έργου της Περιφέρειάς μας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διδάξαμε πρακτικές, διδαχτήκαμε καινοτομίες, εξαγάγαμε νοοτροπίες και ανταλλάξαμε ιδέες.

Από αυτά τα δυόμισι χρόνια κρατάμε τις προκλήσεις και παίρνουμε την εμπειρία που μας έδωσαν, την επιμονή, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το θετικό πρόσημο που έβαλε στη δουλειά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη δουλειά όλων μας, αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας με μπροστάρη τον Κώστα Αγοραστό.

Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής, της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αναγνώρισης, του διαλόγου, ακόμα και της κριτικής που μας έγινε από τα θεσμικά όργανα, τους φορείς και τους πολίτες, μέσα από έναν άκρως εποικοδομητικό κύκλο επαφών, αλληλεπίδρασης και εκδηλώσεων.

Στον κύκλο αυτών των δυόμισι ετών και στους εννέα μήνες της θητείας μου ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αυτού του τόπου.

Ειλικρινά ευχαριστώ όλους και έναν-έναν χωριστά για την συμμετοχή, την παρουσία, τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό στόχο να δώσουμε στη Θεσσαλία και στους Θεσσαλούς πολίτες το μέλλον που τους αξίζει. Συνεχίζουμε…

Προηγούμενο άρθρο Πώς ο Μ. Μόντι ενθουσιάστηκε με τη Συννεφιασμένη Κυριακή στο Μουσείο Τσιτσάνη
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή αυτοσχέδιου τσιγάρου