Ο Δήμος Τρικκαίων κατέχει αυθαίρετα κτίρια!


 Μέσω του Νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν τις κατασκευές τους με ευνοϊκούς όρους. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες με δηλώσεις του προς τους τοπικούς δημοσιογράφους ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Ταμήλος.

 Ο ίδιος σχολίασε έτσι την προωθούμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κάνοντας λόγο για “επιβεβλημένη κίνηση στην κατάσταση αυτή που βρισκόμαστε σήμερα δεδομένου ότι τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά νομιμοποίηση και υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις αυθαιρέτων σε κάθε πόλη”, είπε.

Στα Τρίκαλα

Ειδικά στα Τρίκαλα υπάρχουν συσσωρευμένες μικρές και μεγάλες αυθαιρεσίες σε κατασκευές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως πάρα πολλές, ανέφερε ο κ. Ταμήλος ο οποίος ωστόσο τόνισε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα με το νόμο αυτό εφόσον εγκριθεί, να τακτοποιηθούν όλοι οι ιδιοκτήτες έτσι ώστε από δω και στο εξής να μπορούν και να μεταβιβάζουν τα ακίνητα και να λαμβάνουν δάνεια με εγγύηση το ακίνητο αυτό που είναι αυθαίρετο, “αλλά και να τα ολοκληρώσουν δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς όπως είχαμε καταγράψει στην Πολεοδομία τους σταματήσαμε και άφησαν τις οικοδομές ημιτελής”.

Οι περιοχές

Ο πρώην δήμαρχος μίλησε για τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο αυτό και ειδικότερα “οι Τσιγγάνοι, η περιοχή Αμπελάκια, η περιοχή Αλώνια Μπάρας, οι περιοχές Πατουλιάς που ακόμη και σήμερα μετά το 1983 υπάρχουν εκατοντάδες αυθαίρετα. Επομένως θεωρώ πολύ θετική την προώθηση αυτού του Νομοσχεδίου και ο Δήμος μας θα έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από μια σειρά υποθέσεων οι οποίες τον επιβαρύνουν τα τελευταία χρόνια όταν έχει αναπτυχθεί γραφειοκρατία γύρω από τις αυθαίρετες κατασκευές”, δήλωσε.

“Εμείς θέλουμε να είναι χαμηλό το πρόστιμο που θα μπει στους ιδιοκτήτες προκειμένου να πάνε όλοι να ρυθμίσουν και να μην έχουμε πάλι εκκρεμότητες και μείνουν και ορισμένοι πάλι, λόγω του μεγάλου ποσού που καλούνται να πληρώσουν,χωρίς να κάνουν τη ρύθμιση. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος όπως με τους ημιυπαίθριους, να μην κάνουν χρήση όλη τη διάταξη γιατί θα τους βγει να πληρώσουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Θα πρέπει λοιπόν να είναι μικρό το ποσό προκειμένου να μπορούν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα”, πρόσθεσε.

Δημοτικά… αυθαίρετα

Πάντως ο κ. Ταμήλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι και ο Δήμος Τρικκαίων έχει στην κατοχή του αρκετά κτίρια μικρής και μεγάλης κατασκευής τα οποία δε διαθέτουν οικοδομικές άδειες (!). Έτσι δίνεται η δυνατότητα και στο Δήμο Τρικκαίων να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίρια, ενώ από τη ρύθμιση αυτή σημειωτέον ότι κατά τον πρώην δήμαρχο προκύπτει και ένα ακόμη όφελος και ειδικότερα μέσω των νέων δηλώσεων με τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που θα υποβάλλουν οι δημότες θα κερδίσει ο Δήμος από την επιβολή δημοτικών τελών ανάλογων σε κάθε περίπτωση.

Η ρύθμιση

Οι ιδιοκτήτες καλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταθέσουν τη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, μαζί με υπεύθυνη δήλωση με όλα τα στοιχεία του ακινήτου τους, καταβάλλοντας παράβολο που ξεκινά από τα 500 ευρώ για κατοικία μέχρι 75 τ.μ. και φτάνει τα 2.000 ευρώ για κτήριο επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. Το ποσόν του παραβόλου δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα συμψηφίζεται με το τελικό πρόστιμο που θα επιβληθεί. Ο τελικός φάκελος θα κατατίθεται αργότερα, σε συνεργασία με μηχανικό.

Προηγούμενο άρθρο Υπέβαλαν μηχανογραφικά 123.921 υποψήφιοι
Επόμενο άρθρο Παιδικές χαρές για κλάματα