Ομόφωνη απόφαση της Δ. Ε. ΤΕΕ/ΚΔ Θεσσαλίας σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΣΜΕΔΕ


 Τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοι Μηχανικοί έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα αποδεκτά όρια, όχι μόνον για τους νέους, αλλά και για τους παλαιότερους συναδέλφους. Η ανεργία και η υποαπασχόληση πλήττει όλους τους Μηχανικούς. Τεχνικά Γραφεία, Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, εκ μέρους της πολιτείας, της ύφεσης και της παντελούς σχεδόν απουσίας αντικειμένου, αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης. Στρατιές συναδέλφων, ιδιαιτέρως νέων, ψάχνουν διέξοδο για εργασία εκτός Ελλάδας.

Το φαινόμενο των «αιτήσεων διαγραφής» από το ΤΣΜΕΔΕ λόγω αδυναμίας πληρωμής των σημερινών εισφορών αποκτά πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις με ανησυχητικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα του ταμείου μας.

Η «κοινωνική έκρηξη» και ο «κοινωνικός αυτοματισμός» είναι ορατός, με ευθύνη των Κυβερνώντων ακόμα, και μεταξύ των ίδιων των μηχανικών,  στα πλαίσια της «οικονομικής φτώχιας» που αντιμετωπίζουν σε κάθε τομέα απασχόλησης και, της κοινωνικής απαξίωσης και επαγγελματικής υποβάθμισης που βιώνουν.

          Οι Έλληνες Μηχανικοί είναι επιστήμονες που έχουν λάβει, με μεγάλο κόστος για την πολιτεία, πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, έχουν σχεδιάσει, μελετήσει και κατασκευάσει έργα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας, και συναγωνίζονται με επιτυχία το τεχνικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημερινό εκρηκτικό οικονομικό μείγμα που βιώνουμε καθημερινά, και έχει διαμορφωθεί από την ανεργία, τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του δημοσίου και τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, σε συνδυασμό με τις μειωμένες παροχές και την απαράδεκτη – προσβλητική λειτουργία των καταστημάτων του, η κυβέρνηση, με άλλοθι το μνημόνιο και την υποταγή στις απαιτήσεις της «τρόικας», έχει δρομολογήσει και συνεχίζει να δρομολογεί νέες παράλογες αυξήσεις εισφορών και ζοφερές εξελίξεις στον ασφαλιστικό μας φορέα και τα αποθεματικά του.

Και σαν μην έφτανε η ανεξέλεγκτη και επισφαλής διαχείριση των αποθεματικών του ταμείου μας, η κυβέρνηση φρόντισε στα πλαίσια των «διαρθρωτικών αλλαγών», να θεσμοθετήσει με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την υποχρεωτική κατάταξη των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/93, σε πέντε ασφαλιστικές κατηγορίες ανάλογα με το χρόνο που ασκούν το επάγγελμα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, αυτές τις παράλογες εισφορές, τις επιβάλει με αναδρομική ισχύ από την 1/7/2011 !!! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αναλογισθεί κανείς τα οικονομικά αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες από μία τέτοια αλόγιστη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς όσο και για τις τεχνικές εταιρείες. Απειλείται ακόμη εντονότερα η επιβίωση του συνόλου σχεδόν του τεχνικού δυναμικού της χώρας, το οποίο θα περιέλθει σε κυριολεκτικά τραγική κατάσταση.

Η διαχειριστική ικανότητα του Ταμείου μας βρίσκεται διαπιστωμένα σε δεινή κατάσταση και οι προσπάθειες που γίνονται για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος των Μηχανικών έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα, που φθάνουν στα όρια της αξιοπρέπειας του Μηχανικού, οι οποίοι χρόνια τώρα προσφέρουν στην Ελληνική κοινωνία υπηρεσίες αναμφισβήτητες.

Είχαμε βέβαια, προειδοποιήσει και αγωνισθεί σθεναρά, απέναντι στο νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης ( ΝΔ),  για τις τραγικές επιπτώσεις της αδικαιολόγητης «λεγόμενης ενοποίησης» (βλ. ανεξέλεγκτα «μακρύ χέρι» στα αποθεματικά, ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μηχανικών, επισφάλεια στις παροχές). Την ίδια εποχή βέβαια που, η τότε Αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) αντιδρούσε σπασμωδικά για να έλθει ως Κυβέρνηση μετά και, να «αποτελειώσει» τους μηχανικούς και το εύρωστο Ταμείο τους.

                

Εν ονόματι όλων των μηχανικών-μελών του τμήματος ζητάμε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και θέση του ΤΣΜΕΔΕ σήμερα, με πλήρη αναφορά και αντιστοίχιση-επικαιροποίηση στην «μελέτη βιωσιμότητας» που τον Μάρτιο του 2010, εδώ στη Λάρισα, παρουσιάσθηκε, σε σχέση με:

  • Την διαφαινόμενη αύξηση των εισφορών
  • Την υποχρεωτική μετάβαση των μετά το 1993 συναδέλφων στις επόμενες 5 ασφαλιστικές κατηγορίες
  • Την λειτουργία του «Προνοιακού κλάδου» (θεσμοθετημένου αλλά, μη λειτουργούντα από το 2006, με κανονική καταβολή όμως των εισφορών από τους μηχανικούς
  • Την λειτουργία του «κλάδου υγείας»
  • Το ύψος, διαθεσιμότητα και κύρια, την διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ σε σχέση με την «διακινδύνευση από το κούρεμα των ομολόγων»
  • Την θέση του ΤΣΜΕΔΕ σε σχέση με την λειτουργία της «Τράπεζας Αττικής» , προοπτική-οφέλη-ζημίες
  • Την λειτουργία των «εγγυήσεων» και την προοπτική όχι μόνο και απλά, διατήρησης αλλά, και, διασφάλισης των μελών (εργοληπτών και μελετητών) μίας δικαιότερης και «ελαφρυμένης» επιβάρυνσης.
  • Την διασφάλιση των παροχών (συντάξεων) σε σχέση με την ομαλή απόδοσή τους και στο ύψος τους που, ανταποκρίνεται στη διαχρονική συνεισφορά των μηχανικών τόσο από τις άμεσες εισφορές τους όσο και, από τις έμμεσες μέσα από το παραγωγικό τους έργο, με σχεδόν μηδενική ύπαρξη κοινωνικών πόρων
  • Την άμεση απόδοση από το κράτος των χρημάτων που οφείλει στο ΤΣΜΕΔΕ
  • Την άμεση απόδοση από τις φαρμακευτικές εταιρείες των χρημάτων που οφείλουν βάσει νόμου προς το ΤΣΜΕΔΕ
  • Την άμεση απόδοση των διαφυγόντων εισφορών από τα «έργα παραχώρησης», όπου, μέσα από το νόμο των ΣΔΙΤ «χαρίσθηκαν» σημαντικά ποσά εισφορών μέσα από την απαλλαγή των ιδιωτών για τις μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευή των έργων (μόνο οι «χαρισμένες εισφορές» των «δρόμων ανάπτυξης», προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ αντιστοιχούν σε «εισφορές 35 ετών για 1215 μηχανικούς!)
  • Την αξιοποίηση και χρήση της ακίνητης περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ
  • Την διοικητική λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ με την υλοποίηση νέου οργανογράμματος(τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά), με σημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των μηχανικών (έκδοση σύνταξης, απόδοση νοσηλίων, πληροφορίες προς τους ασφαλισμένους, «ηλεκτρονική εξυπηρέτηση» κά)
  • Τις νομικές και άλλες ενέργειες που έχουν γίνει στα πλαίσια προάσπισης των συμφερόντων του ΤΣΜΕΔΕ

*Στην «σύσκεψη των ΔΕ των Περιφερειακών Τμημάτων με την Κεντρική ΔΕ του ΤΕΕ που προγραμματίσθηκε για την Παρασκευή και Σάββατο (9-10/12) να τεθεί το ΤΣΜΕΔΕ, πρώτο θέμα ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον αντιπρόεδρο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ & πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής και στη συνέχεια να συζητηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Έγκριση Δημοπράτησης για την «Προμήθεια Εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε) για Α.Μ.Ε.Α. Δήμου Τρικκαιων»
Επόμενο άρθρο Κώστας Πατέρας: «Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ»