ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΕΙΕΣ


 Σαφείς οδηγίες προς όλους τους Αντιπεριφερειάρχες για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες, έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 Σε αυτό το πλαίσιο των οδηγιών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έχει εγκαταστήσει δίκτυο φερομονικών παγίδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού με στόχο την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών βάμβακος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση ώστε ο έλεγχος για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι να είναι ουσιαστικός και η ενημέρωση των αγροτών για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους, άμεση και έγκυρη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη τοποθετήθηκαν παγίδες σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Τρικάλων και σε συνδυασμό με τις επιτόπιες επισκέψεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούν συνεχώς οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης, αξιολογούνται τα στοιχεία που συλλέγονται και ενημερώνονται οι παραγωγοί για την αναγκαιότητα ή μη χημικής επέμβασης.
Σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού.Ελέγχου Βόλου, Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Περιφερειακού Κέντρου , επιθεώρησαν στις 6 και 7-7-11 τις εγκατεστημένες παγίδες αλλά και τις φυτείες βάμβακος και παρατήρησαν  τα εξής:

      Για πράσινο σκουλήκι

      .α) Στις πρώϊμες φυτείες όπου άρχισαν να εμφανίζονται τα  πρώτα άνθη , υπάρχουν περιορισμένες συλλήψεις  ακμαίων (πεταλούδων)  πράσινου σκουληκιού. Παράλληλα κατά τον έλεγχο των φυτειών διαπιστώθηκαν προσβολές σε νεοσχηματιζόμενα χτένια, χωρίς όμως να εντοπιστεί  σημαντικός αριθμός ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών ) . Συγχρόνως  βρέθηκαν  αρκετά ωφέλιμα έντομα που ως ένα βαθμό πιστεύουμε πως θα ελέγξουν τον πληθυσμό  της 1ης γενιάς.

     .β)  Σε οψιμότερες φυτείες παρατηρούνται συλλήψεις ακμαίων ,  αλλά μικρές προσβολές σε χτένια και καθόλου ζωντανές προνύμφες.

       Συμπέρασμα: Στην παρούσα χρονική στιγμή και για να προστατεύσουμε την ωφέλιμη πανίδα δεν πρέπει να προβούμε σε ψεκασμούς οι οποίοι αντί  για ωφέλιμοι θα αποβούν επιζήμιοι , διότι θα έχουμε εξοντώσει τα ωφέλιμα έντομα .Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να προβαίνουν συστηματικά στον έλεγχο της καλλιέργειάς τους. Κατά τον έλεγχο επιθεωρούμε 10 σημεία του αγρού επί 10  φυτά  σε τυχαία διάταξη ήτοι συνολικά 10Χ10=100 φυτά. Εάν από τον έλεγχο προκύψουν πάνω από 6 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) , τότε χρειάζεται να επέμβουμε με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Αυτή την εποχή, και για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού , καλό είναι οι παραγωγοί να αποφεύγουν τα ευρέως φάσματος εντομοκτόνα και να χρησιμοποιούν εκλεκτικά , όπως διάφορα σκευάσματα του βακίλλου, diflubenzuron και spinosad.

   Για το ρόδινο σκουλήκι

    Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) , αλλά ούτε και συμπτώματα προσβολής στις φυτείες που ελέγχθηκαν.

    ΄Αλλοι εχθροί

    Υπάρχουν προσβολές  από το έντομο λύγκος, οι οποίες κυμαίνονται στα συνηθισμένα  κατ΄έτος επίπεδα προσβολής.

    Αφίδες- Τετράνυχοι : μεμονωμένες προσβολές φυτειών που δεν χρήζουν αντιμετώπιση.

   

Γενικό συμπέρασμα:  Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν χρειάζεται πανικός και άσκοπες επεμβάσεις. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και συνεχής έλεγχος των φυτειών. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΟΝΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Επόμενο άρθρο Παρατηρητήριο Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στο Δ. Τρικκαίων