Ν. Λέγκας: Οφθαλμοφανές λάθος η μεταφορά της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Τρικάλων στην Καρδίτσα


   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επιχειρούμενη μεταφορά της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στο αντίστοιχο της Καρδίτσας κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας.

 Ο πρώην υφυπουργός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση τονίζει ότι η επικείμενη μεταφορά της Κλινικής, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης προσπάθειας συγχώνευσης των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με στόχο την περιστολή των δαπανών, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την  αποτελεσματικότητα των δρομολογούμενων ρυθμίσεων, τόσο στο επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στο επίπεδο του δημοσιονομικού οφέλους.

Το έργο της εν λόγω Κλινικής, επισημαίνει ο κ Λέγκας, δεν δικαιολογεί τους όποιους πειραματισμούς αφού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ιατρικό προσωπικό, την περσινή χρονιά εξυπηρετήθηκαν 5.499 τακτικά περιστατικά, 1.439 έκτακτα, 1.090 χειρουργικές επεμβάσεις και 113 θεραπείες λέιζερ, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2011 αντιμετωπίστηκαν 1376 τακτικά περιστατικά, 289 επείγοντα, έγιναν 286 χειρουργικές επεμβάσεις και 65 θεραπείες με λέιζερ.

Αντί λοιπόν να στελεχωθεί η εν λόγω Κλινική έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο των υπαρκτών αναγκών, αφού η λίστα αναμονής για τακτικό οφθαλμολογικό χειρουργείο είναι το τετράμηνο ενώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι το εξάμηνο, το αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζει ο βουλευτής, επιχειρεί τόσο τη μεταφορά του προβλήματος όσο και τη μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Οφθαλμολογική  Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων λειτουργεί  με σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό στο προσφάτως περατωθέν κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και διαθέτει 14 κλίνες και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Ηλεκτρονικά μηχανήματα, μονάδες Laser κ.α.)

Κατόπιν των ανωτέρω ο κ. Λέγκας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1.Με βάση ποια κριτήρια και βάσει ποιάς αξιολόγησης επιχειρείται η μεταφορά της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

2. Ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος από την μεταφορά της Οφθαλμολογικής Κλινικής Τρικάλων στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

3. Γιατί αντί της μεταφοράς δεν προωθείται η παραμονή της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και η ενίσχυσή της με το ιατρικό προσωπικό που ήδη έχει εγκριθεί.

4. Αν προτίθεται να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση του ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με την οποία η εν λόγω Κλινική να λειτουργεί ως έχει σε καθεστώς συνεφημέρευσης και εφόσον κρίνεται αναγκαίο με κοινό διευθυντή στο πλαίσιο συγχώνευσης με την Οφθαλμολογική Κλινική Καρδίτσας.

5. Εάν στο προτεινόμενο σχεδιασμό πέραν του αμφισβητούμενου δημοσιονομικού οφέλους έχει ληφθεί υπόψιν η αυξημένη ταλαιπωρία  των κατοίκων του Νομού Τρικάλων από τις μετακινήσεις καθώς επίσης και η απαξίωση των ιατρικών υποδομών  και του εξοπλισμού  της Οφθαλμολογικής Κλινικής.

Προηγούμενο άρθρο Ι. Ζορμπά: Δεν μπορώ να πω το ‘’ρ’’
Επόμενο άρθρο H κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης" στα Τρίκαλα