Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Η θνησιμότητα που αποδίδεται στον κορωνοϊό στην Ευρώπη


Έντονο πεδίο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων και αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας που οφείλεται στη νόσο του κορωνοϊού, συγκριτικά με τους θανάτους που οφείλονται σε όλα τις αιτίες στην Ευρώπη.

Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές χώρες που παρουσίασαν ποσοστά θανάτων λόγω κορωνοϊού συγκριτικά με τους θανάτους όλων των αιτιών μεγαλύτερα από 10% ήταν 7, ποσοστά από 5% έως 10% παρουσίασαν 12 χώρες, ποσοστά από 2% έως 5% παρουσίασαν 12 χώρες, ποσοστά από 1% έως 2% παρουσίασαν 8 χώρεςμεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ ποσοστά κάτω από 1% παρουσίασαν 5 χώρες με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση. Η Ελλάδα έχει τη12η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, αφού από 21 Φεβρουαρίου έως 19 Νοεμβρίου οι θάνατοι από όλες τις αιτίες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν 88.278 και μόνο οι 1.347 από αυτούς είναι από κορωνοϊό.

 

Η αποτυχία της Σουηδίας

Το μοντέλο της Σουηδίας, η σημαία των συνωμοσιολόγων, μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού η Σουηδία κατατάσσεται στην 34η χειρότερη θέση μεταξύ 44 ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό θνησιμότητας λόγω μόνο του κορωνοϊού8,5%, με το μέσο όρο της Ευρώπηςνα είναι5,3%. Πριν μία εβδομάδα ακόμη και η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας παραδέχθηκε την αποτυχία των προβλέψεων του μοντέλου τους, ενώ κριτική κατά της στρατηγικής της χώρας τους τάσσονται Σουηδοί ιολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι η στρατηγική της Σουηδίας έχει αποδειχθεί δραματική αποτυχία.

 

Τα δεδομένα στην Ευρώπη από 21 Φεβρουαρίου

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια να εκτιμηθεί η θνησιμότητα που οφείλεται στον κορωνοϊό συγκριτικά με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες θανάτων, από τις 21 Φεβρουαρίου όπου παρατηρήθηκε ο πρώτος θάνατος κορωνοϊού στην Ευρώπη, έως τις 19 Νοεμβρίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Θνησιμότητας (Euro-MOMO) και των παγκόσμιων εφαρμογών Countrymeters και Wordmeter.

 

Θλιβερά τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού σε Βέλγιο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία

Οι χώρες που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού, μεγαλύτερα από 10%, συγκριτικά με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών θανάτων ήταν η Ανδόρα με ποσοστό 21%, ο Άγιος Μαρίνος με 20,9%, το Βέλγιο με 17%, η Ισπανία με 13,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 11,3%, η Ιταλία με 10,6% και η Γαλλία με 10,3%.

 

Την καλύτερη επίδοση η Κύπρος

Οι χώρες που παρουσίασαν τα καλύτερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού, μικρότερα από 1%, συγκριτικά με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών θανάτων ήταν η Κύπρος που είχε το καλύτερο ποσοστό με 0,6%, η Λετονίακαι η Εσθονία με 0,7%, η Νορβηγία με 0,8% και η Φινλανδία με 0,9%.

Στη 12η καλύτερη θέση η Ελλάδα

Η Ελλάδα με ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοϊού 1,5% συγκριτικά με τους θανάτους όλων των αιτιών, κατέχει την 12η καλύτερη θέση μεταξύ των 44 ευρωπαϊκών χωρών, όταν ο μέσος όρος του ποσοστού στην Ευρώπη είναι 5,3%.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακό εργαστήρι για το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe
Επόμενο άρθρο ΟΑΣΤ: Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας