Νέα – προγράμματα από το Επιμελητήριο Τρικάλων


 Παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών προτάσεων έργων προς ένταξη του Προγράμματος “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων”

 Από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών προτάσεων έργων προς ένταξη του Προγράμματος “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007-2013» καθώς και η συμπλήρωση και διόρθωση σφαλμάτων του Οδηγού του Προγράμματος. Η υποβολή των προτάσεων έργου προς ένταξη στο Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων” παρατείνετε έως και την 14:00 (02:00μμ) ώρα της 14ης Ιουνίου 2011 (14-06-2011).

Νέα εγκύκλιος με οδηγίες για προβεβαίωση του φόρου

Οδηγίες και διευκρινίσεις για την αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού προβεβαίωσης φόρου και τον περιορισμό των ανώτατων ορίων πρόσθετων φόρων παρέχονται με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι φορολογούμενοι που έχουν διαφορές με την εφορία θα πληρώνουν το 50% του αμφισβητούμενου φόρου για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. To πλήρες κείμενο της ΠΟΛ. 1123/26.5.2011 έχει ως εξής:

«Αναφορικά με ορισμένες διατάξεις του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ Α΄ 66/31.3.2011), ο οποίος κοινοποιήθηκε με την ΠΟΛ. 1062/1.4.2011 και αφορούν αντικείμενα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 21 του ως άνω νόμου, αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2238/1994 και ορίζεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκηθεί από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν φόρων και τελών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 27 του ιδίου νόμου, αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 53 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2859/2000 και ορίζεται ότι, αν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκηθεί από τον υπόχρεο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και τις ειδικές φορολογίες για τις οποίες, κατά κανόνα, γίνεται παραπομπή ως προς τη διαδικασία βεβαίωσης στη φορολογία εισοδήματος ή του ΦΠΑ.

Ενόψει των ανωτέρω, σε περίπτωση άσκησης εμπρόθεσμης προσφυγής βεβαιώνεται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου κ.λπ. και στις παρακάτω ειδικές φορολογίες:

1. Τέλη χαρτοσήμου.

2. Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων.

3. Εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ και εισφορά δακοκτονίας.

4. Φόρος Κύκλου Εργασιών.

5. Φόρος ασφαλίστρων.

6. Ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων.

7. Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας.

8. Δικαίωμα του Δημοσίου στα εισιτήρια εισόδου στα καζίνο.

9. Ειδικός φόρος εισιτηρίων κινηματογράφων.

10.Εισφορά επί των εισιτηρίων των δημοσίων θεαμάτων.

11. Πρόστιμο για εγκατάσταση ειδικά διασκευασμένων τραπεζιών χωρίς την καταβολή του νόμιμου τέλους (παρ. 7, άρθρου 8 του ν. 2515/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3037/2002).

12. Ειδικός φόρος σε είδη πολυτελείας.

13. Ειδικός φόρος ιδιωτικών πλοίων αναψυχής.

14. Κάθε άλλη περίπτωση για την οποία γίνεται παραπομπή στη φορολογία εισοδήματος ή του ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά απόφασης επιβολής προστίμου λόγω διεξαγωγής ή εγκατάστασης απαγορευμένου παιγνίου (αρ. 5, ν. 3037/2002) δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω ρύθμιση αλλά το πρόστιμο βεβαιώνεται ολόκληρο, καθόσον οι σχετικές διατάξεις για την επιβολή του δεν παραπέμπουν, ως προς τη διαδικασία βεβαίωσης, στη φορολογία εισοδήματος ή του ΦΠΑ.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται για προσφυγές που ασκούνται και κατά συνέπεια για βεβαιώσεις που γίνονται από την 31η Μαρτίου 2011, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Β. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 26 γίνεται αντικατάσταση της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2523/1997, που αφορά τα πρόσθετα ποσά φόρων σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, υποβολής ανακριβούς δήλωσης ή παράλειψης υποβολής δήλωσης.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις τα ποσοστά πρόσθετων φόρων δεν μπορούν να υπερβούν:

– Tο εξήντα τοις εκατό (60%) για την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης.

– Tο εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολή δήλωσης, του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος.

Οι ως άνω διατάξεις έχουν εφαρμογή για δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα και για φύλλα ελέγχου και πράξεις προσδιορισμού που εκδίδονται μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δηλαδή μετά την 31η Μαρτίου 2011, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011».

ΟΑΕΔ: Ανοίγει το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ για την επαναπρόσληψη ή πρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικής και συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα κύρια ή μη, τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν μέχρι τρεις (3) μήνες, από 1-4-2011 έως 31-10-2011 εξαιρουμένου του διαστήματος από 1-6-2011 έως 31-8-2011, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 95 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα οριστεί με νεότερη απόφαση του διοικητή.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για τον μήνα Απρίλιο πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση και για τον μήνα Μάιο και να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 30-4-2010 και στις 31-5-2010, για τον μήνα Μάιο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 31-5-2010, για τον μήνα Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 30-9-2010 και στις 31-5-2011 και για τον μήνα Οκτώβριο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν στις 31-5-2011 και 31-10-2010. Στο πρόγραμμα εντάσσονται και νέες επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους, για το χρονικό διάστημα από 1-4-2011 έως 31-10-2011 εξαιρουμένου του διαστήματος από 1-6-2011 έως 31-8-2011. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr.

Νέα νομοθεσία για την χρήση καδμίου

Νέα νομοθεσία για την χρήση καδμίου απαγορεύει από τον Δεκέμβριο 2011 στην Ε.Ε. την χρήση του σε κοσμήματα, πλαστικά προϊόντα και ράβδους συγκόλλησης, ως επικίνδυνης ουσίας, η έκθεση στην οποία, κατά την επαφή ή με εισπνοή δημιουργεί κινδύνους. (Δεδομένου ότι το PVC είναι υλικό αξίας που μπορεί να ανακτηθεί πολλές φορές, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την επανάχρηση ανακτημένου PVC που περιέχει χαμηλά επίπεδα καδμίου σε περιορισμένο αριθμό δομικών προϊόντων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Βόλου διοργανώνει τις ακόλουθες εμπορικές αποστολές στην Ιταλία:

Ιούνιος:

Σεπτέμβριος:

  • Αποστολή στη Μπέργκαμο 1-4/09/2011 στην Αγροτική Έκθεση Sant’Alessandro

Τομείς: γεωργία, ανθοκομία, ζωοτεχνία, ιππασία.

Προϊόντα: γεωργικά μηχανήματα, μηχανές για τον κήπο, γεωργικός εξοπλισμός

Οκτώβριος:

  • Αποστολή στο Μιλάνο στις 20-23/10/2011 στην έκθεση γάμου FORWEDDING https://www.spossa2011.it/

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο:  24210-31877

ΟΠΕ: Πρόσκληση συμμετοχής σε επιχειρηματική αποστολή στη Ν.Κορέα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπυρίδωνα Κουβέλη στη Ν. Κορέα,  ο ΟΠΕ  και το Υπουργείο Εξωτερικών, διοργανώνουν επιχειρηματική αποστολή στη Σεούλ από 3 έως 7 Ιουλίου 2011.

Οι τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι:

Τρόφιμα & ποτά (συμπυκνώματα χυμών, κονσέρβες φρούτων, αλιεύματα, ελαιόλαδο, τοματοπολτός, κρασί, τυριά και λοιπά γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, είδη ζαχαροπλαστικής, πρώτες ύλες για βιομηχανία τροφίμων κ.α.)

Δομικά υλικά (μάρμαρο κ.α.)

Καλλυντικά (φυσικά καλλυντικά, αιθέρια έλαια, πρώτες ύλες για καλλυντικά)

Χημικά

Καπνά

Βαμβάκι

Ορυκτά

Ενδύματα από γούνα και συναρμολογημένα plates γουναρικών, ακατέργαστα δέρματα

Τουρισμός

Περιβάλλον

Ενέργεια (π.χ. ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές)

Κατασκευές

Η συμμετοχή στην αποστολή σας δίνει τη δυνατότητα:

– να πραγματοποιήσετε προκαθορισμένες συναντήσεις με τις κατάλληλες επιχειρήσεις

– να διερευνήσετε τις δυνατότητες συνεργασίας

– να ενημερωθείτε για τον ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς.

Λαμβανομένης υπ’ όψιν της συμμετοχής του ΟΠΕ στη συνολική δαπάνη της επιχειρηματικής αποστολής, το κόστος διαμορφώνεται σε 1.800 € ανά εταιρεία/άτομο και περιλαμβάνει:

αεροπορικά εισιτήρια, παραμονή σε ξενοδοχείο με πρωινό, μετακινήσεις εξωτερικού, πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων, διερμηνεία.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να: αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή την συνημμένη δήλωση συμμετοχής καθώς και το εταιρικό τους προφίλ στην αγγλική γλώσσα το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου 2011 στη διεύθυνση valexandri@hepo.gr υπόψη κυρίας Βιργινίας Αλεξανδρή να καταβάλουν το ποσό των 900 €/άτομο με κατάθεση στην Εμπορική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού ΟΠΕ 054/84029998 Στο καταθετήριο πρέπει να αναφέρεται η χώρα της επιχειρηματικής αποστολής και η επωνυμία της επιχείρησης.

Αντίγραφο του σχετικού παραστατικού της Τράπεζας, παρακαλούμε να διαβιβάζεται στο fax: 210 9982282, υπόψην  κας  Βιργινίας Αλεξανδρή.

Λεπτομερείς πληροφορίες για την οικονομία της Ν. Κορέας μπορείτε να αναζητήσετε στην δικτυακή πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών AGORA (https://agora.mfa.gr/).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

Διαγωνισμός Πολεμικής Αεροπορίας

Η Υπηρεσία Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΠΑ) ανακοινώνει τον υπ’ αριθμ. Δ. 39/11 Πρόχειρο Επαναληπτικό Διαγωνισμό με αντικείμενο την “Προμήθεια Υλικών Εξοπλισμού Εστιατορίου FOB Ακτίου”, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 107.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και των προβλεπόμενων κρατήσεων.

Διαγωνισμός ΤΕΙ Λάρισας

Το ΤΕΙ Λάρισας προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη μειοδότη για την κατασκευή και εγκατάσταση εργαστηριακών πάγκων και συναφών υποδομών για τις ανάγκες των τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας. Περισσότερες πληροφορίες στη τηλέφωνο: 2410-670002

Διαγωνισμός ειδών αρτοτροφοδοσίας

Το Κατάστημα Κράτησης Λάρισας προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάδειξη προμηθευτών ειδών αρτοτροφοδοσίας για ένα (1) έτος. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410 619907

Επιχειρείστε  ηλεκτρονικά!

Γίνετε  μέλος στο Portal του  Επιμελητηρίου και  αποκτήστε μοναδικά προνόμια ΔΩΡΕΑΝ:

•    Δημιουργήστε την  δική σας ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (Micro-site)

•    Αποκτήστε το δικό σας εταιρικό e-mail

•    Άμεση και Συνεχής  Επιχειρηματική Ενημέρωση

•    Πληρωμή των συνδρομών  σας Online

…και  άλλα πολλά, με ένα  μόνο ΚΛΙΚ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Τρικάλων: 24310-27493, 24310-25004, e-mail: info@trikala-chamber.gr

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (2431027493).

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜ/ΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 17.00 ΕΩΣ 20.00

Προηγούμενο άρθρο Χρηματοδότηση δύο νέων έργων Υγείας και εκπαίδευσης
Επόμενο άρθρο Στη Μελιβοία τον προσεχή Αύγουστο το τρίτο Παγκόσμιο Θεσσαλικό Συνέδριο και Αντάμωμα