Ειδήσεις

Με επιτυχία τιμήθηκε η 74η Επέτειος της Ιστορικής Μάχης της Πόρτας


Πλήθος κόσμου, αγωνιστές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κατέκλυσαν τον χώρο της πλατείας του Δημαρχείου. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλης, Κων/νος Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών, κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Δημήτριος Κατσαρός, ο πατέρας  Λάζαρος Σταυραντώνης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σιμορέλης Χρήστος, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δριτσέλη Παναγιώτα – εκπρόσωπος της Βουλής, εκπρόσωπος του Αντιπεριφέρειας Τρικάλων κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Στρατιωτικές Αρχές της πόλης και του Νομού, Αστυνομικές Αρχές, ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Ν. Τρικάλων, Αντιστασιακές Οργανώσεις  (ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας- Σύνδεσμος ΛΑΖΑΡΕΤΟ Κέρκυρας –Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων εφταετίας 1967-1974- Ενωμένη Εθνική Αντίσταση – ο Όμιλος Μνήμης ΑΤΤΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ, η Λίτσα Ζαρογιάννη, κόρη του αειμνήστου ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ Ζαρογιάννη), ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων – Πεζοναυτών & Αλεξιπτωτιστών Ν. Τρικάλων και πολλοί άλλοι.

Εκλεκτή παρουσία ο υιός του αποβιώσαντος Καπετάνιου Τάσιου Μίμη Μπουκουβάλα, κύριου εκφραστή της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ.

Έγινε κατάθεση στεφάνων, σύντομοι χαιρετισμοί των συμμετεχόντων.

 

Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, πρώην Πρόεδρο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και πρώην Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με την γλαφυρότητα του λόγου, συνδέοντας το χθές με το σήμερα, περιγράφοντας το σήμερα με το μέλλον.

Ο Δήμαρχος Πύλης χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ,

Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας μας,

Επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Είμαι χαρούμενος γιατί και φέτος  είμαστε όλοι εδώ, στα  στενά της ΠΟΡΤΑΣ.

Για να τιμήσουμε, εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, την επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, που έγινε στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943.

Ακούγεται φανταχτερός ο τίτλος, όμως το αξίζει με το παραπάνω.

Να θυμηθούμε ότι τότε, μία χούφτα  Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, αντιστάθηκαν ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Και νίκησαν με την δύναμη της ψυχής τους.

Έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά.

Είμαστε εδώ, σήμερα, για να ξαναστείλουμε το μήνυμα, σε εχθρούς και φίλους ότι μονιασμένοι, περήφανοι και αποφασισμένοι θα διώξουμε το γκρίζο από την Χώρα μας.

Θέλω να θυμηθούμε εδώ όλοι τα λόγια του μεγάλου ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

«Τι θέλουν στον τόπο μας οι ξένοι. Εμείς κανένα δεν μισούμε. Αφήστε μας να αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε. Εμείς άλλο εχθρό δεν έχουμε παρά μονάχα εκείνο που δεν σέβεται τον Άνθρωπο».

Βλέπω μπροστά μου ανθρώπους της γενιάς εκείνης, απογόνους των Ηρώων της Αντίστασης και με πιάνουν ρίγη συγκίνησης.

Όμως τα λόγια δείχνουν φτωχά σε τέτοιους χώρους και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σίγουρα το χρέος δεν εξοφλείται με λόγια αλλά με έργα αντάξια της θυσίας τους.

Αγαπητέ Νίκο Κωνσταντόπουλε,   πρώην Πρόεδρε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Μας συγκινεί η παρουσία σας εδώ,  γιατί είστε και σεις ένα σύμβολο Αντίστασης, μέσα από το πέρασμα σας στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Περπατώντας φτιάξατε ένα καινούργιο μονοπάτι με έντονα τα στοιχεία του Αγώνα και της Συλλογικής δράσης.

Κυρίες και κύριοι

Επιτρέψτε μου εδώ,  να στείλω τους θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών, στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσου Μίμη Μπουκουβάλα, τους απογόνους του Γιώργου Ζαρoγιάννη τον επονομαζόμενο (Καβαλάρη) και  στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο. Δυστυχώς όμως ο νόμος της φθοράς του χρόνου δεν εξαιρεί ούτε τους ήρωες.

Eυχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συμμετέχουν – σχεδόν κάθε χρόνο – στην εκδήλωση Μνήμης της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ. Τους συγγενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ηρώων που έζησαν στα δύσκολα χρόνια και σήκωσαν την Ελλάδα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ όλους».

 

Μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν η Χορωδία του Συλλόγου  Γυναικών Πύλης.

Μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν η Χορωδία του Συλλόγου  Γυναικών Πύλης.

Ο Δήμαρχος Πύλης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ. Επίσης ένα Βιβλίο του Γιώργου Καραγιώργου με θέμα την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ και ένα DVD, όπως επίσης και στην Πρόεδρο της ΠΣΕΑΕΑ κ. Χριστοδουλάκη, στον κ. Πουλακάκη Αθανάσιο, ο οποίος και φέτος ήρθε από την Κρήτη και είναι κοντά μας στην εκδήλωση και στην κ. ΛΙΤΣΑ  ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ κόρη του ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη και οραματιστή κ.κ. Βαρθολομαίου
Επόμενο άρθρο Summer School: ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστημίου Θεσσαλίας