Ειδήσεις

Μαζικό παρών Τρικαλινών συνταξιούχων στην Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα


 «Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν την Παρασκευή χιλιάδες συνταξιούχοι με τη μεγάλη πανελλαδική τους κινητοποίηση στην Αθήνα, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (Δημοσίου – OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Από το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, παρά την κακοκαιρία, άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της χώρας, ανάμεσά τους κι ένα λεωφορείο από τα Τρίκαλα , οι συνταξιούχοι, κρατώντας τα πανό των σωματείων τους και τις σημαίες τους.

«Τις συντάξεις που μας κόψατε τις πληρώσαμε με αίμα», έγραφε το πλακά, ενώ δίπλα του  πανό του σωματείου τους που κρατούσαν οι συναγωνιστές του προειδοποιούσε «Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές», καταγγέλλοντας τη διαχρονική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, από όλες τις κυβερνήσεις, που κλιμακώνεται και τώρα στοχεύει και τη νέα γενιά.

Γι’ αυτό μιλώντας στη συγκέντρωση, εκ μέρους της ΣΕΑ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, τόνισε πως «στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκείνος που σταθερά πληρώνει, τόσο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης όσο και ανάπτυξης, είναι ο λαός», για να προσθέσει: «Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας». «Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στους αγώνες, βγάζουν συμπεράσματα και καταλαβαίνουν ότι η μια κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη και συνεχίζουν τις αντεργατικές πολιτικές», σημείωσε ακόμα ο Δ. Κουμπούρης.

Υπενθύμισε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων έφθασαν μέσα στην πανδημία τις 165, συνεχίζοντας την αγωνιστική πορεία των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε πως όσα κατάφεραν να αποσπάσουν οι συνταξιούχοι (μη περικοπή «προσωπικής διαφοράς», κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τις επικουρικές, επαναφορά συντάξεων χηρείας, αναδρομικά κ.ά.) οφείλονται στον ανυποχώρητο αγώνα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποτρέψαμε και προφυλάξαμε όσους συνταξιούχους είναι κοντά στα σωματεία μας και τα συμβουλεύονται από τα “κοράκια” των δικαστηρίων με τις ψεύτικες υποσχέσεις πως θα πάρουν πίσω ό,τι έχασαν. Από την αρχή τονίσαμε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι των δικαστηρίων. Τώρα έχουν βγει εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις που κανένας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ».

Στη συνέχεια μίλησε για τη συνολική αντεργατική επίθεση και ανέλυσε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, την ανάγκη της πάλης μαζί με την εργατική τάξη, από κοινού με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Ούτε η βροχή τούς σταμάτησε

Η δυνατή βροχή που έπεφτε, δεν πτόησε τους συνταξιούχους που στη συνέχεια πορεύτηκαν, με συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», συντεταγμένα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας στο Μαξίμου.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός δεν «βρήκε τον χρόνο για να τους συναντήσει».

Όπως σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ήδη έχουν αποστείλει το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και περιμένουν τις απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενώ βρίσκει χρόνο για να συναντήσει κάποιους συνταξιούχους που δεν εκπροσωπούν κανέναν, δεν συναντά αυτούς που εκπροσωπούν χιλιάδες συνταξιούχους απ’ όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε στη σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας η αντιπροσωπεία, δεν μπήκε σε συζήτηση για τα αιτήματά τους και περιμένει να οριστεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ η ΣΕΑ έκανε καθαρό πως οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχιστούν.

 

Προηγούμενο άρθρο Στον Δήμαρχο Τρικκαίων οι χρυσοί Παραολυμπιονίκες Νάσος Γκαβέλας και Σωτήρης Γκαραγκάνης
Επόμενο άρθρο Σήμερα μίλησαν οι εκατοντάδες απεργοί εκπαιδευτικοί στα Τρίκαλα