Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση : Για την χρηματοδότηση των δομών υγείας από τους ΟΤΑ


Ψηφίδα στο «μωσαικό» ευρύτερων ανατροπών στην υγεία αποτελεί η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης βάσει της οποίας «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών της επιχορηγήσεως μέσω κονδυλίων το προυπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημοσίων φορέων υγείας.»
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η τροπολογία είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ενισχύει το ρόλο της Τ.Δ. και τη σχέση της με τις υποδομές της περιοχής της σε ένα ιδιαίτερο ζήτημα όπως το σύστημα υγείας, κρύβει την ουσία ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να περάσει στην ευθύνη της Τ.Δ. και η λειτουργία των κρατικών δομών υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφοροποίηση των παροχών από δήμο σε δήμο και βέβαια για την παραπέρα επιβάρυνση των εργαζομένων και του λαού με νέους φόρους και χαράτσια στο όνομα της ανταποδοτικότητας. Αυτό δείχνει όλη η προηγούμενη πείρα με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους όπως π.χ παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα κ.α.
Αντί, λοιπόν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλος να καθησυχάζει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα χρεώθει νοσοκομεία και κέντρα υγείας και από την άλλη να θέτει το ερώτημα «όπου μπορεί να συμβάλλει ένας δήμος για τη βελτίωση π.χ. κάποιων δομών, όπως αν στάζει η στέγει ενός κέντρου υγείας, γιατί να μη βοηθήσει;» να ζητήσει άμεσα την απόσυρση της τροπολογίας.
Παράλληλα η θέση της ΚΕΔΕ (ο κ. Παπαστεργίου είναι μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ) ότι μπορεί μελλοντικά να αναλάβει αρμοδιότητες που αφορούν στην πρωτοβάθμια υγεία μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης και υπό την βασική προυπόθεση ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες θα συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους, το μόνο που πετυχαίνει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Ως «Λαική Συσπείρωση» είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την Υγεία του λαού, διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Καλούμε τον λαό των Τρικάλων να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.
Τρίκαλα 18 Φλεβάρη 2016

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στον Καναδά
Επόμενο άρθρο Παγκόσμιες δράσεις σε κοινωνικό-ανθρωπιστικό επίπεδο ετοιμάζει ο Δ. Τρικκαίων