Κομποστοποίηση: Μια φυσική βιολογική διαδικασία


Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλου, στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα τη «Μείωση Οικιακών Οργανικών Αποβλήτων – Κομποστοποίηση» που διοργάνωσε η ΔΕΚΑ Τρικάλων, με τη συνεργασία των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με την διανομή ειδικών κάδων σε ενδιαφερόμενους πολίτες.

Στόχος της ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ειδικότερα τη μείωση των οικιακών οργανικών αποβλήτων μέσω της κομποστοποίησης τους.

Πληρέστερα

Πιο αναλυτικά βασικός στόχος είναι να ενημερωθούν πληρέστερα για το θέμα, οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, για τα οφέλη της αξιοποίησης οργανικών υλικών μέσω της κομποστοποίησης και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα αλλά γενικότερα για τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη μείωση αυτών των απορριμμάτων.

Η ημερίδα αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις σχετικές με θέματα διαχείρισης αποβλήτων και κομποστοποίησης, ενώ στο δεύτερο διεξήχθησαν βιωματικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες κατασκευάζοντας ένα μικρό οικιακό κομποστοποιητή.

Τα εργαστήρια αλλά και ορισμένες από τις εισηγήσεις, έγιναν από εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Δραπετσώνας που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από τη διεξαγωγή ανάλογων δραστηριοτήτων.

Στο χώρο της ημερίδας υπήρχε επίσης και μικρή έκθεση μέσων και προϊόντων κομποστοποίησης.

Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» (PROGRAM MED) με τίτλο «Waste Management as Policy Tools for Corporate Governance» WASMAN, στο οποίο η Δ.Ε.Κ.Α. Τρικάλων συμμετέχει ως εταίρος.

Κομποστοποίηση

Τι είναι όμως κομποστοποίηση ή λιπασματοποίηση όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα; Πρόκειται για μια φυσική βιολογική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά διασπώνται με τη βοήθεια αερόβιων μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες) και μετατρέπονται σε ένα σταθερό υλικό που ονομάζεται «κόμπόστ».Το «κομπόστ» ή «χούμο» είναι το παλαιότερο φυσικό λίπασμα στον κόσμο.

Γιατί κάνουμε κομποστοποίηση; Κομποστοποίηση όπως έγινε γνωστό κάνουμε για τους παρακάτω λόγους:

  • Μειώνουμε τα οικιακά απορρίμματα κατά 35% περίπου.
  • Μειώνουμε τον αριθμό των ΧΥΤΑ: τα ΧΥΤΑ δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.
  • Μειώνουμε τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων.
  • Ξαναδίνουμε στο έδαφος τις απαραίτητες ουσίες νια να γίνει γόνιμο και βελτιώνουμε την ποιότητα του (ποσοστό υγρασίας, συγκράτηση νερού) και τη δομή του.
  • Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της ερημοποίησης των εδαφών που έχει προκληθεί από την εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, τις πυρκαγιές και τη υπερβολική χρήση λιπασμάτων.

Τέλος σημειώθηκε ακόμα πως το κομπόστ εμπλουτίζει το έδαφος με τις θρεπτικές ουσίες που έχει χάσει.

Το κομπόστ περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις σωστές αναλογίες, από τα λιπάσματα του εμπορίου. Το κομπόστ δεν είναι χώμα. Πρέπει να αναμειχθεί με το χώμα του κήπου.

Του Αποστόλη Ζώη

Προηγούμενο άρθρο Αδελφοποίηση του Δήμου Τρικκαίων με τον Δήμο Vranje
Επόμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο στους Σοφάδες