Η Ομιλία του Χ. Χάιδου Στη Βουλή Για Το Σκάνδαλο Του Βατοπεδίου


 Είναι αποδεκτό από όλους ότι η χώρα ταλανίζεται εδώ και καιρό από μια σοβαρή και πολύπλευρη κρίση.

 . Αυτή η κρίση επεκτάθηκε και βάθυνε τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.. Συγκεκριμένα η πολιτική της προηγούμενης εξαετίας οδήγησε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την πατρίδα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Η αδιαφάνεια, η πελατειακή λογική και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την κοινωνία, εξόργισαν τους πολίτες και είχαν οδυνηρές συνέπειες στην αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής. Ένα τέτοιο σκάνδαλο είναι και η υπόθεση του Βατοπεδίου για την οποία το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες Υπουργών την οποία συζητούμε σήμερα.

Αυτό το σκάνδαλο, όμως, είναι διαφορετικό και περισσότερο σοβαρό από τα αλλά, γιατί εκτός των πολιτικών, νομικών και οικονομικών διαστάσεων, είχε και άλλες βαριές συνέπειες για την πατρίδα μας. Σκίασε το Άγιο Όρος, προσέβαλε την Ορθοδοξία, λάβωσε τον Ελληνισμό και εξέθεσε διεθνώς τη χώρα.

Αυτό το θέμα η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. αρχικά προσπάθησε να το υποβαθμίσει και να το κουκουλώσει αλλά μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης δέχτηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που τότε πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, όμως, αρνήθηκε την προανακριτική επιτροπή με την απουσία της δυο φορές από τη Βουλή, πράξη πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά για πλειοψηφία και Κυβέρνηση προσβάλλοντας έτσι το θεσμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Σήμερα, όμως, η Ν.Δ. μη μπορώντας να κάνει αλλιώς είναι εδώ για να ισχυριστεί ότι τη συκοφαντούμε και δυσφημούμε στελέχη της. Τους απαντούμε με τη ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ ότι «κανείς δεν δυσφημίστηκε με τα λόγια εκτός και αν ήταν τα δικά του».

Και οι ίδιοι οι τότε Κυβερνητικοί παράγοντες είπαν λόγια για συναδέλφους τους και άφησαν υπονοούμενα εναντίον αλλήλων, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα  δικαιολογώντας  έτσι τη δική μας επιλογή και ισχυροποιώντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης  του σκανδάλου.

Λένε από την Ν.Δ. ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή και να ενοχοποιήσουμε τους αντιπάλους μας. Ψέματα. Γιατί με την προανακριτική επιτροπή απλώς θα διερευνηθεί περισσότερο και σε βάθος το ζήτημα και οι ενδεχόμενες ευθύνες των εγκαλουμένων. Και μόνον εάν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία ενοχής θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αργότερα.

Κοι Συνάδελφοι, αυτή η πρόταση για την αναζήτηση πιθανών ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις Κυβερνητικών παραγόντων που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και υποτίμησης των θεσμών είναι μια πρόταση ευθύνης. Δεν είναι άγκυρα στο παρελθόν αλλά αποτελεί κεραία για το μέλλον. Το «όλα στο φως» που διακηρύττει ο Πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμφιλιωθεί ο πολίτης με το σύστημα. Γιατί, ο κύκλος των χαμένων ευθυνών πρέπει να κλείσει και να ανοίξει ένας νέος κύκλος διαφάνειας και τιμωρίας όλων των ενόχων για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται. Γιατί το κύρος των θεσμικών παραγόντων και των πολιτικών πρέπει να ενισχυθεί με την αποκάλυψη όλων των πτυχών της λειτουργίας τους και όχι με την συγκάλυψη ορισμένων. Ας μην ξεχνάμε ότι «όποιος το κρύβει το κακό μαζί με αυτό πεθαίνει».

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε για να λάμψει όλη η αλήθεια για όλα τα σκάνδαλα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, να αφήσουμε πίσω τα νοσηρά σκοτεινά φαινόμενα του παρελθόντος που τόσο στοίχησαν στην πατρίδα μας και να δώσουμε ζωή και ελπίδα στο μέλλον της διαφάνειας και της προόδου. Αυτή είναι βασική επιλογή στην προσπάθεια να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Και σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε να συμβάλλετε και εσείς για να ανοίξει ο δρόμος της αλήθειας. Γιατί από την αλήθεια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί κανείς εκτός από τους πραγματικούς ενόχους».

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχώς ολοκληρώθηκε το Αντάμωμα των Βλάχων
Επόμενο άρθρο Δύο έργα του Δήμου Τρικκαίων σε εξέλιξη