Εγκαίνια της γέφυρας στο Γερακάρι και του μουσείου στο Μαυρέλι


 Δύο σημαντικά και ξεχωριστής σημασίας έργα για το Δήμο Τυμφαίων, η γέφυρα στο Γερακάρι και το Μουσείο στο Μαυρέλι, εγκαινιάστηκαν την Πέμπτη 12 Αυγούστου από τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, παρουσία του Δημάρχου Τυμφαίων κ. Κουφοχρήστου.

 Η γέφυρα στο Γερακάρι αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας έργο για το εν λόγω Δημοτικό Διαμέρισμα, μιας και είναι στην είσοδο του χωριού, κάνοντας ασφαλέστερη την μετακίνηση των οδηγών. Το άλλο έργο που εγκαινιάστηκε στο Μαυρέλι ήταν το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού το οποίο μετατράπηκε σε λαογραφικό Μουσείο και αποτελεί πλέον ένα στολίδι για το χωριό.

Αρχικά έγιναν τα εγκαίνια της Γέφυρας στο Γερακάρι, παρουσία του Νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη, του Δημάρχου Τυμφαίων κ. Κουφοχρήστου και κατοίκων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης ανέφερε:

«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε ένα καινούριο έργο. Με τον κ. Δήμαρχο είχαμε μια άριστη συνεργασία εδώ και οχτώ χρόνια κάτι που έφερε σημαντικά έργα στην περιοχή. Ότι μπορούσαμε για την περιοχή το κάναμε. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φροντίσαμε τις απομακρυσμένες περιοχές που έχουν λίγους κατοίκους, αλλά πολλά προβλήματα.

Εμείς θα βοηθήσουμε από όπου και αν ταχθούμε γιατί αγαπήσαμε αυτή την περιοχή και θέλω να σας διαβεβαιώσω ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να κάνω το έκανα και το έκανα χωρίς πολιτική υστεροβουλία, αλλά γιατί έτσι έπρεπε να γίνει.»

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Τυμφαίων κ. Κουφοχρήστος και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γερακαρίου, οι οποίοι ευχαρίστησαν το Νομάρχη και τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, σημαντικού για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων από και προς το Γερακάρι.

Για το συγκεκριμένο έργο έγιναν δύο εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ. Η μία εργολαβία αφορούσε στη κατασκευή της γέφυρας μήκους 26 μέτρων και με τη δεύτερη εργολαβία ολοκληρώθηκαν οι προσβάσεις για την σύνδεσή της με το υπάρχον οδικό δίκτυο.

Ακολούθως έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου στο Μαυρέλι. Το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο τώρα απέκτησε και πάλι ζωή, με τη μορφή λαογραφικού Μουσείου. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχολικά βιβλία και αντικείμενα των παλαιοτέρων χρόνων, φωτογραφίες από τα τότε σχολικά χρόνια και βλέποντάς το κανείς μπορεί να το χαρακτηρίσει ως ένα πραγματικό στολίδι στην πλατεία του χωριού.

Αρχικά έγινε ο αγιασμός και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Νομάρχη Τρικάλων και Δήμαρχο Τυμφαίων, με τον κ. Νομάρχη να τονίζει στον χαιρετισμό του τα εξής:

«Με δική μου πρωτοβουλία το 2003 οι Νομάρχες της Θεσσαλίας μαζευτήκαμε στον Ασπροπόταμο και αποφασίσαμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε κάτι καλό για τις περιοχές μας. Σιγά – σιγά αυτή η ιδέα προχώρησε και το 2004 ξεκινήσαμε μία συνάντηση για το πρόγραμμα Πίνδος και το οποίο έφερε στο Νομό μας 25 εκ. ευρώ έργα και τα οποία τελειώνουν όλα στο σύνολό τους.

Μερικά από αυτά τα έργα αποφασίσαμε ως Νομαρχία Τρικάλων να είναι συντήρηση παλιών κτιρίων, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και στο χωριά τα περισσότερα ήταν ερειπωμένα.

Συντηρήσαμε και αναδείξαμε αρκετά σχολεία και τα μετατρέψαμε σε λαογραφικά μουσεία, τα παραδώσαμε στις τοπικές κοινωνίες για να αποτελούν μία ζωντανή κυψέλη πολιτιστικής παράδοσης και πολιτισμού, αλλά κυρίως να είναι η ζωντανή ανάμνηση του χωριού».

Στο Δημοτικό Σχολείο Μαυρελίου, οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν τον Οκτώβριο του 2008 στο πλαίσιο της εργολαβίας «Ανάδειξη παλαιών πέτρινων σχολείων σε λαογραφικά μουσεία», προϋπολογισμού 470.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Στα ορεινά των Τρικάλων ο Κώστας Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Αυτή η περιοχή θα αφήσει πίσω της την υστέρηση δήλωσε ο νομάρχης Τρικάλων