ΕΣΠΑ: Πόροι στη Θεσσαλία και από Τομεακά Προγράμματα


Οι πόροι που αντιστοιχούν στη Θεσσαλία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Χωρικής Ενότητας» είναι 498 εκ.ευρώ (συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη), αντί του αρχικά εγκεκριμένου ποσού ύψους 529 εκ.ευρώ, λόγω της αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 85%. Από τα 498 εκ.ευρώ έχει «εκχωρηθεί» στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας ποσό ύψους 402 εκ.ευρώ, που αφορά αποκλειστικά στην υλοποίηση Δημοσίων Έργων.

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται στη Θεσσαλία από όλα τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ υπερβαίνουν σήμερα το ποσό των 1,4 δις ευρώ, ενώ οι ενταγμένες ήδη στο ΕΣΠΑ επενδύσεις τα 250 εκ.ευρώ. Στόχος πάντως είναι και η διεκδίκηση πόρων για έργα στη Θεσσαλία και από τα Τομεακά Προγράμματα.

Ημιτελή έργα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση του Ημιτελούς έργου του Γ΄ΠΕΠ Θεσσαλίας «Βελτίωση εθνικής οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας». Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας προετοιμάζει το σχετικό Διαγωνισμό που προβλέπεται να προκηρυχθεί εντός του έτους με προϋπολογισμό ύψους 1,9 εκ.ευρώ. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου όπως είχε ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ και λόγω καθυστερήσεων παρέμεινε ημιτελές.

Αντίστοιχα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 2 εκ.ευρώ από εθνικούς πόρους του επίσης Ημιτελούς έργου του Γ΄ΠΕΠ Θεσσαλίας «Περιφερειακός δακτύλιος Τρικάλων, τμήμα από Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας έως Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων». Ο σχετικός Διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2012 και με το έργο αυτό θα εκτελεστούν οι ημιτελείς εργασίες και θα ολοκληρωθεί η σύνδεση προς την Ε.Ο.Τρικάλων Ιωαννίνων, οπότε και το έργο θα δοθεί σε κυκλοφορία.

Επίσης και σε ότι αφορά το νομό μας, στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης έχουν ενταχθεί τα έργα:

  • Βιολογικός καθαρισμός και δίκτυο αποχέτευσης Δ.Δ. Οιχαλίας , 6 εκ.ευρώ.
  • Δίκτυο αποχέτευσης Καλαμπάκας, 7,3 εκ.ευρώ.
  • Σύστημα τηλεελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Τρικάλων, 1,6 εκ.ευρώ
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Τρικκαίων, 0,5 εκ.ευρώ , έργο που μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ν.Τρικάλων, 2,3 εκ.ευρώ, επίσης έργο που μεταφέρθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Θετικά

Θετικά τέλος αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο γνωμοδοτεί προς το Ε.Π.ΑΝ. του Υπουργείου Ανάπτυξης , για ένταξη στην Πρόσκληση 80 , τα έργα:

  • Ανάδειξη παλαιού εργοστασίου αποξήρανσης Θεσσαλίας (ΚΟΜΔΕ) στα Τρίκαλα, ποσού 2,2 εκ.ευρώ, πρόταση που κατατέθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του Μύλου Ματσόπουλου, πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμο Τρικκαίων, 3,2 εκ.ευρώ.

Του Αποστόλη Ζώη

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχημένο το σεμινάριο για το «HUMAN TRAFFICKING»
Επόμενο άρθρο Δωρεάν μαθήματα οργανώνει η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας