Επιτυχημένο το σεμινάριο για το «HUMAN TRAFFICKING»


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σεμινάριο που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων σε συνεργασία με τον οργανισμό The No Project.

Το θέμα του ήταν «HUMAN TRAFFICKING (διακίνηση και εμπορία ανθρώπων) Πόσο μας αφορά;». Την εμπεριστατωμένη εισήγηση προσέφερε η κ. Judy Boyle, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του The NO Project, εκπαιδευτικός, teacher trαiner και συγγραφέας.

Η εισήγηση

Στη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας εισήγησής της η κ. Boyle ξεδίπλωσε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου τις απάνθρωπες πτυχές του HUMAN TRAFFICKING όπως αυτό συμβαίνει σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το τραφίκινγκ είναι το παράνομο εμπόριο ανθρώπων, είναι βίαιο, σκληρό και ταυτόχρονα αποτελεί έκφραση βαρβαρότητας. “Αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί και αποδίδει 32 δις δολάρια το χρόνο.

Τα θύματα

Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι οι έμποροι βρίσκουν τα θύματά τους ανάμεσα στους αδύναμους, στους τρωτούς, στους φτωχούς. Με το χαμόγελο στα μάτια και ψεύτικες υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή, οι έμποροι μιλάνε στα θύματά τους για δουλειές σε άλλες πόλεις ή χώρες. Αλλά μόλις τα θύματα φύγουν από το σπίτι τους, ξεκινάει το ταξίδι προς την κόλαση. Τους παίρνουν τα διαβατήριά τους, τους χτυπάνε, τους απειλούν, τους αφήνουν νηστικούς, τους κλειδώνουν, τους κλέβουν την ανθρώπινή τους υπόσταση. Τους μετατρέπουν σε εμπόρευμα, σε προϊόν που θα φέρει κέρδη στους εμπόρους. Και αν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν πηγή κερδών, ίσως γίνουν τα όργανά τους. Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύγχρονη δουλεία. Δουλεία έχουμε όταν ένας άνθρωπος ελέγχει απόλυτα έναν άλλο, χρησιμοποιώντας βία για να διατηρήσει τον έλεγχο, όταν τον εκμεταλλεύεται οικονομικά, όταν δεν τον πληρώνει τίποτα και δεν τον αφήνει να φύγει. Τα βιβλία της Ιστορίας λένε ότι η δουλεία έχει καταργηθεί. Λάθος.

Σε όλες τις χώρες είναι παράνομη η δουλεία, αλλά υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη περισσότεροι σκλάβοι από ότι στα 400 χρόνια που γινόταν δουλεμπόριο μεταξύ Αφρικής και Νέου Κόσμου, κατέληξε η κ. Boyle.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι στο ακροατήριο του σεμιναρίου παραβρέθηκε και η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων Βάσω Κάκλα.

Βαγγέλης Σαμαράς

Προηγούμενο άρθρο Νεκρός 24χρονος Τρικαλινός σε τροχαίο
Επόμενο άρθρο ΕΣΠΑ: Πόροι στη Θεσσαλία και από Τομεακά Προγράμματα