ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ


 Το θέμα του κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Τρικκαίων θα τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της πόλης, ενώ έγινε αντικείμενο και της πρώτης συνεδρίασης για την Επιτροπή Διαβούλευσης η ο[ποία συνεδρίασε στις αρχές του περασμένου Καλοκαιριού και συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σύμφωνα με τον προς ψήφιση κανονισμό, ο Δήμος Τρικκαίων και μόνο είναι υπεύθυνος και αρμόδιος ώστε να εκδίδει τις άδειες χρήσης για τους κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι ανήκουν στη δικαιοδοσία του ή έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν με σκοπό την εκμετάλλευση.

Τα όργανα ελέγχου

Ως όργανα ελέγχου για τον κανονισμό των κοινόχρηστων χώρων ο οποίος αμέσως μόλις ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και επικυρωθεί αρμοδίως, είναι η Δημοτική Αστυνομία αλλά και η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), οι οποίες και οφείλουν να ελέγχουν την εφαρμογή του κανονισμού και χορηγούν «σύμφωνη γνώμη» στο πλαίσιο εσωτερικής υπηρεσιακής διαδικασίας, για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης του Κοινοχρήστου Χώρου καθώς «και τη διακοπή και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας».

Παράλληλα για την εφαρμογή του κανονισμού ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών χορηγεί σύμφωνα με το Νόμο όλες τις απαραίτητες άδειες, εντός 15 ημερών.

Ο ρόλος της Ε.Π.Ζ.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις στο πλαίσιο εσωτερικής υπηρεσιακής διαδικασίας, για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία που τοποθετούνται στο κοινόχρηστο χώρο. Ακόμη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.

Περί τραπεζοκαθισμάτων

Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων υπογραμμίζεται στον κανονισμό πως τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθώς επίσης και ο καθορισμός του ετήσιου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τη διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση των τραπεζοκαθισμάτων εκδίδεται από το Δήμο άδεια χρήσης με ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της έως το τέλος του έτους που εκδόθηκε, ενώ ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται με αίτηση του στη Διεύθυνση Οικονομικών πριν τη λήξη της ισχύουσας άδειας χρήσης.

Αίτηση χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλεται πριν τη λήξη της ισχύουσας άδειας στο αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, συνοδευομένη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα.

Ειδικές διατάξεις

Τονίζεται ότι στον προς ψήφιση κανονισμό υπάρχουν και ορισμένες ειδικές διατάξεις, όπως αυτή που αφορά τους διαδρόμους που βρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη. Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

Προηγούμενο άρθρο Δικαία ρύθμιση των οφειλών τους ζητούν από το Δήμο οι εστιάτορες
Επόμενο άρθρο Λιωμένο Βούτυρο…στο Μύλο Ματσόπουλου