Επιστολή Αγοραστού στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη


Επανέρχεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην υπόθεση για το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο κ. Αγοραστός απαριθμεί τα προβλήματα στους τρεις οικισμούς που βρίσκονται στο Βελεστίνο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα ζητώντας την επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση του ΟΕΚ. Αναλυτικά στην επιστολή του ο περιφερειάρχης αναφέρει:
«Με την απόφασή σας να κλείσει ο ΟΕΚ δημιουργήθηκαν μια σειρά προβλήματα καθημερινότητας τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ειδικότερα στην περιφέρειά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα εξής:

1)    Οικισμός Βελεστίνο Ι
Ο οικισμός αυτός καθυστέρησε μετά την ένταξη της αναδόχου εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και προκειμένου να αποδώσουμε τις κατοικίες στους δικαιούχους, που περιμένουν πάνω από τρία (3) χρόνια, ήλθαμε σε συνεννόηση με την πρώην πρόεδρο του ΟΕΚ κα Κωτίδου για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΕΚ & Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να αναλάβουμε εμείς την εκτέλεση των έργων στον περιβάλλοντα χώρο, και να αποδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους.
Σήμερα όμως δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση του ΟΕΚ ώστε να είναι δυνατή η υπογραφή της προγραμματικής  σύμβασης και η εκτέλεση των έργων με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων του Βελεστίνου οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στο ενοίκιο και απειλούν με καταλήψεις των σπιτιών.
Επισημαίνουμε ότι στα προβλεπόμενα έργα υπάρχουν, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής έργα «Ασφάλειας» των ενοίκων (όπως κάγκελα σε περιπτώσεις μεγάλων υψομετρικών διαφορών, αποχέτευση κ.λ.π.) χωρίς τα οποία υπάρχει άμεσος κίνδυνος από πιθανή αυθαίρετη εγκατάσταση.

2) Ο Οικισμός Τρίκαλα ΙΙΙ από 168 κατοικίες έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος με το δίκτυο του δήμου Τρικκαίων , όμως η έλλειψη της διαδόχου κατάστασης του ΟΕΚ δεν βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί. Και σ΄ αυτόν τον οικισμό έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κλήρωσης και ελέγχου των δικαιολογητικών των δικαιούχων, όμως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει υπεύθυνος ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση και την υπογραφή των προσωρινών παραχωρητηρίων των οικιστών, ώστε να είναι δυνατή η παράδοσή τους στους δικαιούχους.

3) Στην Καρδίτσα υπάρχει σε εξέλιξη οικισμός  228  κατοικιών ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της τοιχοποιίας και ο οποίος κατασκευάζεται πλέον μόνο με την ευθύνη του αναδόχου του έργου, χωρίς επίβλεψη και χωρίς Δ/νσα το έργο υπηρεσία,  με κίνδυνο να υπάρξουν απαιτήσεις  από μέρους του αναδόχου οι οποίες λόγω της κατάργησης του ΟΕΚ, θα καταστούν αυτοδίκαια αποδεκτές, με τεράστια οικονομική ζημιά στον διάδοχο φορέα.
Ταυτόχρονα οι διαδικασίες απογραφής & κλήρωσης των δικαιούχων, οι οποίες έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν (και δε γνωρίζουμε πόσο θα καθυστερήσουν) καθ΄ όσον δεν υπάρχει πλέον υπηρεσία η οποία και θα τις δρομολογήσει.
Τέλος όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι για διάφορους λόγους ο καθένας έχουν πληρώσει τα δάνειά τους και θέλουν να αποδεσμεύσουν το ακίνητό τους από την υποθήκη ή την προσημείωση του ΟΕΚ αδυνατούν να προχωρήσουν στην εξάλειψη λόγω της μη ύπαρξης υπηρεσιών για την εκτέλεση των εργασιών.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την εξεύρεση λύσης για την διευθέτηση των ζητημάτων αυτών».

Προηγούμενο άρθρο Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στεγαστικής αποκατάστασης αστών προσφύγων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθρο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων - ημερίδα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη