Ειδήσεις

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ρύπανση του Πηνειού ποταμού


Η ρύπανση στον Πηνειό ποταμό αποτελεί μια μεγάλη πληγή, εδώ και πολλά χρόνια, με την ευθύνη να βαρύνει- κυρίως- κάποιες βιομηχανίες, οι οποίες με τα λύματά τους καταστρέφουν κάθε πηγή ζωής σ’ αυτόν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, πατώντας πάνω στην έλλειψη ουσιαστικής προστασίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμους που γειτνιάζουν με το ποτάμι.

Ένα ακόμα δείγμα αυτής της ρύπανσης, αποτελεί το «άσπρισμα» των νερών του ποταμού και η εμφάνιση, χιλιάδων ψαριών που ξεβράστηκαν νεκρά στην επιφάνεια, κοντά στο χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, πριν ένα μήνα περίπου.

Το «φαινόμενο» της ρύπανσης και των νεκρών ψαριών, που παρατηρείται για πολλοστή φορά την τελευταία 15ετία σε διάφορα σημεία της διαδρομής του ποταμού μέσα στο νομό Τρικάλων, αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι συγκυριακό, αλλά είναι συνεχές, χωρίς όμως να έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα από την πλευρά των κυβερνήσεων, της περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών.

Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση του Πηνειού είναι μεγάλες και πολύπλευρες. Υποβαθμίζεται το περιβάλλον της περιοχής, καθώς ο Πηνειός αποτελούσε πηγή ζωής για τη χλωρίδα και την πανίδα της Θεσσαλίας, αλλά και προκαλούνται και μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Από τα νερά του ποταμού αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και η ρύπανση μεταφέρεται, μέσω της τροφικής αλυσίδας, σε χιλιάδες ανθρώπους όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ζητάμε από τον κ. περιφερειάρχη να μας γνωστοποιήσει:

Α)  Τις πηγές ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα;

Β)  Τι μέτρα έχει πάρει η περιφέρεια για να σταματήσει η ρύπανση;

Γ) Ποια άμεσα και ουσιαστικά μέτρα θα πάρει προκειμένου να σταματήσει και να αποτραπεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Πηνειό, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία του Θεσσαλικού λαού;

 

Προηγούμενο άρθρο 4ο Διεθνές Συνέδριο EWaS (Efficient Water Systems)
Επόμενο άρθρο Τελετή Απονομής Διπλωμάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών