Διευκρινίσεις από το ΥΠ.ΕΣ. για τη μεταφορά των μαθητών


 Από τη νέα σχολική χρονιά 2011 – 2012 που σε λίγες ημέρες ξεκινά και επίσημα η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταβιβάστηκε στους νέους Δήμους όπως προβλέπει και ο Νόμος του Καλλικράτη.

Ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε λίγο καιρό πριν διευκρινιστική εγκύκλιο για τις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες προηγούνται και πρέπει να γίνουν πριν την εκτέλεση της μεταφοράς των μαθητών.

Με απόφαση δημάρχου

Ειδικότερα τονίζεται ότι με απόφαση του δημάρχου του εκάστοτε Δήμου αποφασίζονται :

α. οι γραμμές της δημοτικής ή δημόσιας συγκοινωνίας και τα δρομολόγια αυτών οι οποίες εξυπηρετούν τους μαθητές και τις στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης εκάστου
β. η δυνατότητα χρήσης των ίδιων μεταφορικών μέσων των δήμων σύμφωνα με την παρ. Β του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α.
γ. οι μαθητές οι οποίοι μεταφέρονται με καθένα από τους οριζόμενους στις παρ. Α, Β, Γ,του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. τρόπους
δ. οι μαθητές οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α.
ε. η πραγματοποίηση των δρομολογίων στην περίπτωση της σύναψης σύμβασης εκτέλεσης συγκοινωνίας βάσει των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν.2963/2001.

Δυνατότητα τροποποίησης

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλους τους Δήμους με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην ΚΕΔΚΕ αλλά και την ΕΝΑΕ, η παραπάνω απόφαση του δημάρχου είναι δυνατό να τροποποιείται και να συμπληρώνεται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα κάθε φορά στοιχεία και η ύπαρξή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το σύνολο των ενεργειών για την εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο. Με την απόφαση αυτή αιτιολογείται η επιλογή συγκεκριμένου τρόπου μεταφοράς μαθητών καθώς σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. η μεταφορά πραγματοποιείται καταρχήν με δημόσια αστική και υπεραστική ή δημοτική συγκοινωνία και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, τότε με ίδια μέσα των δήμων και μόνο όταν και αυτό δεν είναι εφικτό με δημόσια σύμβαση με σκοπό την οικονομικότερη και πλέον κατάλληλη μεταφορά.

Δωρεάν μεταφορά

Τέλος υπογραμμίζεται ότι οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι εν λόγω μαθητές φοιτούν στις πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους σχολικές μονάδες, με κριτήριο το είδος της σχολικής μονάδας (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο,Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, κ.τ.λ.).

Προηγούμενο άρθρο Ενισχύσεις στον αγροτουρισμό
Επόμενο άρθρο Κώστας Πατέρας: «Εξαπατούν τους Πολίτες»