Δημόσιοι χώροι στις Τοπικές Κοινότητες


Σημαντικές προϋποθέσεις για την κατάληψη δημόσιου χώρου στις Τοπικές Κοινότητες προβλέπεται μέσα από τον κανονισμό παραχώρησης χρήσης Δημοσίων χώρων του Δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Προτείνεται

Στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας λειτουργούν καταστήματα τα οποία χρειάζονται τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων.

Για την παραχώρηση των χώρων έπειτα από τη γνωμοδότηση των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, προτείνεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων η παραχώρηση χρήσης των κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρόμων, κήπων αλσών) να μην είναι μεγαλύτερη του 20% του χώρου και να μην υπερβαίνει τα 50 τ.μ. (σε κάθε περίπτωση).

Σε πεζοδρόμια επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πρόσοψη του καταστήματος, αφήνοντας ελεύθερο πλάτος 1,5 μέτρο, για την διέλευση των πεζών. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες ή τμήματα αυτών μπορούν να παραχωρούνται δωρεάν σε συλλόγους για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η καθαριότητα του κοινοχρήστου χώρου είναι ευθύνη αυτού που λαμβάνει την άδεια χρήσης. Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους πρασίνου και σε παιδικές χαρές. Όσον αφορά την επιβολή τέλους, η Οικονομική Επιτροπή να προτείνει την επιβολή τέλους κατάληψης, σε όσους θα παραχωρείται η χρήση ανάλογων χώρων. Τέλος γίνεται λόγος για δημοτική οικονομική ενημερότητα των ενδιαφερομένων.

Επιτρέπεται

Τα τμήματα των κοινόχρηστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται ως εξής:

Πλατείες

Σε όλες τις πλατείες θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος προς χρήση που δεν θα υπερβαίνει το 20% του συνολικού εμβαδού της πλατείας. Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταλαμβάνει ανάλογα με την πρόσοψή της και μετά από απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. ανάλογο εμβαδό επί της πλατείας. Αν δεν επαρκεί ο χώρος της πλατείας για όλες τις επιχειρήσεις, τότε αυτός θα μοιράζεται αναλογικά στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους πράσινου που υπάρχουν στην πλατεία.

Πεζόδρομοι

Σε πεζόδρομους που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις δύο πλευρές του δρόμου και το πλάτος τους δεν υπερβαίνει τα 6 μ. θα παραχωρείται χώρος προς χρήση ίσος με το 1/4 του πλάτους του δρόμου για κάθε πλευρά αυτού, ενώ σε πεζόδρομους που το πλάτος τους υπερβαίνει τα 6μ. θα παραχωρείται χώρος προ χρήση πλάτους 2 μ. σε κάθε πλευρά του δρόμου και εφαπτόμενος του καταστήματος σε κάθε περίπτωση.

Σε πεζόδρομους που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη μία πλευρά του δρόμου και το πλάτος τους δεν υπερβαίνει τα 6 μ. (?6μ.) θα παραχωρείται χώρος προς χρήση ίσος με το 1/3 του πλάτους του δρόμου στην μία πλευρά αυτού (όχι μεγαλύτερος των 2 μ.), ενώ σε πεζόδρομους που το πλάτος τους υπερβαίνει τα 6μ. θα παραχωρείται χώρος προ χρήση πλάτους ίσον με το 1/3 του πλάτους του δρόμου και όχι μεγαλύτερο των 3μ. στην μία πλευρά του δρόμου και εφαπτόμενος του καταστήματος.

Προηγούμενο άρθρο Η μοναξιά φέρνει αϋπνίες
Επόμενο άρθρο Κατάθεση δικαιολογητικών για το Ενοριακό Παντοπωλείου του Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων